poniedziałek, 15 kwietnia 2019

PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE)



pasztet drobiowy
pasztet z drobiu


Prosty pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa. Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)

 
Składniki:
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • 1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa do gyrosa

Wykonanie:
Piersi pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i małą ilością gałki muszkatołowej.

Dokładnie wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane jajka. Zmiksować na gładko.

Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego!
 

PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE)

PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE)

Print Friendly and PDF

Babka cytrynowa


babka, cytryna, Wielkanoc, sprawdzony przepis


Polecam do wypróbowania na Wielkanoc babkę cytrynową ze starego przepisu mojej mamy, pycha!

 Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna lub cały olejek cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypywania
  • bułka tarta
  • margaryna do wysmarowania formy


Wykonanie:
Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem do białości. Do puszystej masy dodać sok i skórkę startą z całej cytryny (cytryna musi być sparzona i wyszorowana). Zamiast cytryny awaryjnie można wlać cały olejek cytrynowy. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Przelać ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki z korytkiem. Można też użyć prostokątnej foremki tzw. keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

niedziela, 14 kwietnia 2019

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem


sałatki, drób, kurczak, seler naciowy


Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem jest bardzo smaczna i prosta do przygotowania. Bardzo mi posmakowała, kurczak i seler naciowy to idealne połączenie, polecam!

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cały seler naciowy
  • biała część pora
  • 20 dag żółtego sera
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • majonez

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
 
W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki. Seler naciowy pokroić w plasterki i wrzucić do dużej miski. Por pokroić w cienkie półplasterki, dodać do selera. Żółty ser pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, ananasa również odcedzić i pokroić w kostkę wielkości sera. Wszystko wsypać do miski.

Zamarynowane mięso usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dodać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie przemieszać i dodać majonez wymieszany z sokiem z ananasa. 

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić przez minimum 2 godziny, aby sałatka przeszła wszystkimi smakami.
 
Smacznego !

Jajka w sosie tatarskim


Wielkanoc, jajka, sos tatarski


Dzisiaj przepis na jajka w sosie tatarskim własnej roboty. Przystawka szybka, pyszna, świąteczna i ładnie prezentująca się na wielkanocnym stole, zachęcam do wypróbowania!

 Składniki:

  • 3-4 większe ogórki słodko - kwaśne (jeśli ktoś lubi mogą być kiszone)
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybków w occie
  • 1 1/2 cebuli
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 -3 łyżki majonezu
  • woda od grzybków
  • sól
  • keczup
  • pęczek szczypiorku


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Szczypiorek umyć i pokroić. Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę, wrzucić na sitko. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić aby zmiękła i puściła wodę, odcedzić z nadmiaru wody.

Śmietanę i majonez połączyć, wlać wodę od grzybków, wymieszać dokładnie Cebulę, grzybki i ogórki połączyć razem, wrzucić do śmietany i majonezu, wymieszać, doprawić solą według uznania.

Na półmisek wyłożyć sos tatarski, jajka przekroić na pół, ułożyć na sosie. Na każdym jajku zrobić kleks keczupu, posypać szczypiorkiem, gotowe!

Wielkanoc
Smacznego!

sobota, 13 kwietnia 2019

DOMOWA SZYNKA WĘDZONA (HOME SMOKED HAM)



szynka wędzona
domowa szynka wędzona


Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam! 

 
Marynata:
  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • sól do marynaty (proporcja: 1 litr wody na 8 dag soli)
  • 2-3 ząbki czosnku

Dodatkowo:
  • 3 duże szynki + boczek

Wykonanie:
Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.

Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić. Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić.
 
domowa szynka wędzona
marynowana szynka
 

Smacznego!

DOMOWA SZYNKA WĘDZONA (HOME SMOKED HAM)

DOMOWA SZYNKA WĘDZONA (HOME SMOKED HAM)

 

Print Friendly and PDF

Śledzie po kaszubsku


śledzie, ryny, danie rybne, Wielkanoc, Wigilia,

Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie, gorąco polecam!
 

Składniki:

  • 1 kg słonych śledzi, np. matiasy
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek


Wykonanie:
Filety wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić w większe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, smażyć, aż się lekko zarumieni. Następnie wlać przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wlać jeszcze pół szklanki oleju, dodać ziele angielskie i majeranek.

Układać w słoiku warstwami: śledzie, sos, śledzie, sos...  Następnie zakręcić dokładnie słoik i przechowywać minimum 2 dni w zimnym miejscu.

Smacznego!

środa, 10 kwietnia 2019

Kurczak zapiekany na ryżu


drób, szybki obiad, ryż

Kurczak zapiekany na ryżu to danie proste i szybkie do przygotowania. Polega na wsypaniu suchego ryżu do naczynia, ułożeniu pokrojonej cebuli i mięsa oraz zalaniu wszystkich składników zalewą. Z piekarnika wyjmiecie gotowy obiad :-). Danie jest bardzo smaczne i syte. Idealne dla zapracowanych osób, na imprezy. Przepis dostałam od koleżanki mojego męża, zachęcam do wypróbowania !


Zalewa:

  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 kostka masła lub margaryny


Pozostałe składniki:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 4 cebule
  • 5-6 udek lub pałek z kurczaka
  • słodka papryka
  • sól, pieprz


Wykonanie: 
Wodę zagotować, dodać masło, rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Kurczaki umyć, osuszyć, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę (ja pokroiłam w piórka, była dość wyczuwalna w potrawie, moim zdaniem lepiej pokroić w kostkę)


Przygotować duże naczynie żaroodporne lub rondel. Na spód wysypać ryż, rozłożyć równo na dnie. Na ryż wyłożyć pokrojoną cebulę, na to ułożyć udka lub pałki z kurczaka, całość zalać zalewą, tak żeby woda przykryła mięso.


Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (ja piekłam bez przykrycia). Ryż musi wchłonąć zalewę, a kurczaki powinny upiec się na złoty kolor.

drób, kurczak, szybki obiad, ryż


Smacznego!

wtorek, 9 kwietnia 2019

ZIELONE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ (GREEN HERRINGS IN VINEGAR)

zielone śledzie
zielone śledzie w zlewie octowej

Postanowiłam wypróbować przepis mojej mamy na zielone śledzie w zalewie octowej. Są to smaczne, delikatne śledzie, których ości kruszeją pod wpływem zalewy octowej, nie tuczące. Smakują najlepiej z pieczywem lub bez, w lodówce mogą stać nawet parę dni a jak się skończą można znów zrobić:-), pycha, polecam! 
 
Składniki:

  • 1 kg zielonych śledzi (można kupić je w każdym sklepie rybnym)
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
 
Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu
  • kilka listków liścia laurowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 cebule


Wykonanie:
Filety śledziowe opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 3 godziny do lodówki. Śledzie obtoczyć dokładnie w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Cebulę obrać i pokroić w talarki (ja jak widać na zdjęciach tym razem zrobiłam śledzie bez cebuli, choć osobiście wolę z cebulą).

Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, cebulę, sól, przyprawy i ocet, chwilę gotować. Doprawić zalewę do smaku i zalać letnią zalewą ułożone w słoiku śledzie. Ja do słoika wlewam jeszcze trochę oleju. Słoik z śledziami odstawić w chłodne miejsce najlepiej minimum na 2-3 dni.


zielone śledzie
zielone śledzie w zlewie octowej
 
Smacznego!

poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Biszkopt z kremem karpatkowym i mandarynkami




biszkopt, krem karpatkowy

                                                        

Uwielbiam cytrusy i to zainspirowało mnie do upieczenia prostego biszkoptu z kremem karpatkowym i mandarynkami własnego pomysłu, pycha, zachęcam do wypróbowania :-)
 
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem karpatkowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej


Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mandarynek lub 2 puszki mandarynek

Wykonanie
Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać łyżką wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.
 
Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wycisnąć sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem (zamiast cytryny można dać sok mandarynkowy z 1 puszki, wtedy nie trzeba dodawać cukru wanilinowego).

Do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia. Krem podzielić na pół. Mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki (jeśli z puszki odcedzić dobrze na sitku). 

Pierwszy biszkopt ułożyć na blasze, posmarować połową kremu, ułożyć mandarynki w niewielkich odstępach, przycisnąć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu, ułożyć mandarynki i zalać tężejącą się galaretką, pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Smacznego !

niedziela, 7 kwietnia 2019

Kotlety schabowe nadziewane marchewką i porem


Schab


Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia kotletów schabowych nadziewanych marchewką i porem. Kotlety takie robiła pani Ewa Wachowicz w swoim programie kulinarnym, tylko nadziewała piersi kurczaka. Kotlety takie są pysznym dodatkiem do obiadu, farsz jest bardzo dobry, przygotowanie kotletów bardzo proste i szybkie, polecam!


Składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 6-7 marchewek
  • połowa pora
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka
  • 2 - 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pora umyć, pokroić w talarki.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę. Gdy zacznie robić się miękka, wrzucić pora, następnie warzywa dusić do miękkości, pod koniec doprawić solą i pieprzem.


Każdy plaster mięsa rozbić dość mocno, doprawić solą i pieprzem. Na środku każdego kotleta położyć 1 czubatą łyżkę farszu, zwinąć jak roladę, obtaczać kolejno w mące krupczatce, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. 


Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, odsączyć na papierze z nadmiaru tłuszczu, podawać z ziemniakami, kluskami. Kotlety smakują również na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Smacznego !

sobota, 6 kwietnia 2019

Mus truskawkowy z kremem jogurtowym


Krem jogurtowy deser

Przedstawiam prosty i szybki deser składający się z musu truskawkowego i kremu jogurtowo - galaretkowego, bardzo dobry, zachęcam do przygotowania :-)
 
Składniki (na 8 pucharków):

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 40 dag truskawek - świeżych lub mrożonych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady lub 1 łyżeczka kakao
  • 2 szklanki wrzącej wody

Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki - mrożone wcześniej rozmrozić. Truskawki zasypać cukrem pudrem, dokładnie zblenderować, aż powstanie mus. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dobrze wymieszać, schłodzić.


Do każdego pucharka na spód wyłożyć mus truskawkowy.  Jogurt wymieszać mikserem, lekko spienić, wlać schłodzoną galaretkę (nie tężejącą), wymieszać, poczekać chwilę, aż się zetnie, wyłożyć do każdego pucharka, wyrównać. Na koniec posypać  startą czekoladą lub kakao.


Smacznego !

Co potrafi kwasek cytrynowy



Dzisiaj z serii: "Wszystko dla domu". Zwykły kwasek cytrynowy działa jak wybielacz i dobrze rozpuszcza różne osady. 
 

Nalot na szklankach i kubkach

Nalot pozostawia kawa i herbata. Aby znów były lśniące, wyszoruj je zmywakiem posypanym kwaskiem.
 

Plamy z długopisu

Podłóż pod zaplamione miejsce kawałek ligniny lub watę. Plamę polej łyżką wody ze szczyptą kwasku. Po 20 minutach upierz tkaninę.


Kamień w czajniku

Wlej na noc do czajnika 2-3 szklanki wody i wsyp pół łyżeczki kwasku. Rano zagotuj, wylej i wypłucz. 


Przebarwienia na dłoniach

Gdy obierasz buraczki lub dużo ziemniaków, na dłoniach pozostają plamy. Rozpuść w 1/2 litra letniej wody szczyptę kryształków kwasku cytrynowego i włóż ręce na 10 minut. Gdy przebarwienia znikną, umyj dłonie mydłem i wetrzyj krem nawilżający.


Srebro pokryte nalotem
Rozpuść pół łyżeczki kryształków kwasku w szklance wody. Zmocz tym roztworem bawełnianą ściereczkę, zawiń w nią przedmiot i pozostaw na 2 godziny. Odwiń i umyj w mydlinach, wypłucz.

Pizza z kurczakiem i pieczarkami





Przestawiam przepis na pizzę z kurczakiem i pieczarkami według własnego pomysłu. Pizza bardzo treściwa i bardzo smakowita! Z podanych składników wychodzą 2 duże blachy, zachęcam do wypróbowania :-)

Ciasto (1 blacha, taka z piekarnika):

  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • około 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody 
  • sól

Dodatki:

  • 1 kg mięsa drobiowego, u mnie mięso gulaszowe z filetów z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 15 dkg żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • keczup lub koncentrat pomidorowy + woda
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na minimum godzinę. 

Mąkę przesiać, dodać sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozprowadzić kilkoma łyżkami w ciepłej wodzie, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, mniej więcej 3/4 szklanki, wyrobić elastyczne ciasto.


Pod koniec wyrabiania, zrobić dołek w cieście i wlać olej, wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie pokroić cebule w cienkie plasterki, zeszklić na oleju na złoty kolor. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pieczarki połączyć z cebulą.  Wyrośnięte ciasto rozłożyć na blachach wysmarowanych olejem. Mięso usmażyć na złoty kolor, ser zetrzeć na tarce.


Przygotować sos: w wodzie rozpuścić 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu, zetrzeć czosnek. Takim sosem posmarować ciasto, ułożyć na nim cebulę z pieczarkami, rozłożyć równo usmażone mięso. Posypać pizzę niewielką ilością sera, aby pizza przesiąkła smakiem sera.


Włożyć pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut. Po tym czasie wyłożyć pizzę z piekarnika i posypać pizzę resztą sera. Wstawić ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.


Smacznego !