sobota, 13 kwietnia 2019

Śledzie po kaszubsku


śledzie, ryny, danie rybne, Wielkanoc, Wigilia,

Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie, gorąco polecam!
 

Składniki:

  • 1 kg słonych śledzi, np. matiasy
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek


Wykonanie:
Filety wymoczyć w wodzie - minimum 2 godziny, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić w większe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, smażyć, aż się lekko zarumieni. Następnie wlać przecier i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wlać jeszcze pół szklanki oleju, dodać ziele angielskie i majeranek.

Układać w słoiku warstwami: śledzie, sos, śledzie, sos...  Następnie zakręcić dokładnie słoik i przechowywać minimum 2 dni w zimnym miejscu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz