ciasteczka owsiane z żurawiną |
Na Instagramie na profilu Adrianny Krzeczkowskiej znalazłam super przepis na przepyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Przepis prosty, ciasteczka sycące i zdrowe. Doskonałe na piknik, jako przekąska do szkoły, pracy czy w czasie podróży. Zachęcam do wypróbowania, warto!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 duże jabłko
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki żurawiny lub rodzynek
- pół kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml
Jabłko obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać miękkie masło i cukier trzcinowy. Rozmieszać łyżką lub trzepaczką. Następnie dodawać po kolei: płatki owsiane, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, jajka, cynamon. Wlać mleko, wsypać nasiona słonecznika i żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać tak, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po łyżce ciasta i formować kształt koła. Ciasteczka piec 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać polewą ostudzone ciasteczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz