sobota, 5 czerwca 2021

RACUCHY BEZ DROŻDŻY NA MAŚLANCE

 
racuchy na maślance
racuchy bez drożdży na maślance
 
Racuchy bez drożdży na maślance są lekkie jak chmurka, puszyste i super wyrośnięte. Robi się je bardzo szybko, bo nie używa się w tym przepisie drożdży. To idealny pomysł na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Można je zapakować na wynos, np. do pracy. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. No i oczywiście uwielbiają je dzieci. Moja córka zawsze się cieszy jak je robię, szczególnie polane syropem klonowym, polecam :-).

Źródło: link


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 szklanka maślanki naturalnej - 250 ml
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • olej do głębokiego smażenia - około 250 ml oleju
  • cukier puder do posypania, dżem lub syrop klonowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać.
 
Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Dodać jajka i roztrzepać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie wlać płynne składniki do suchych i wymieszać, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
 
Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt duży (powinno być go na około 1 cm wysokości). 
 
Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu odsączyć racuchy na ręczniku papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
 
Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, dżemem. Maślankę można zastąpić kefirem.
 
Ja zrobiłam racuchy z podwójnej porcji i wyszło mi około 40 racuchów. Do jednej porcji dałam jabłko starte na grubych oczkach.

racuchy na maślance
racuchy bez drożdży na maślance

Smacznego!
 

racuchy na maślance
racuchy bez drożdży na maślance

racuchy na maślance


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz