Racuchy bez drożdży na maślance są lekkie jak chmurka, puszyste i super wyrośnięte. Robi się je bardzo szybko, bo nie używa się w tym przepisie drożdży. To idealny pomysł na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Można je zapakować na wynos, np. do pracy. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. No i oczywiście uwielbiają je dzieci. Moja córka zawsze się cieszy jak je robię, szczególnie polane syropem klonowym, polecam :-).
Składniki:- 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 szklanka maślanki naturalnej - 250 ml
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- olej do głębokiego smażenia - około 250 ml oleju
- cukier puder do posypania, dżem lub syrop klonowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz dwie łyżki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Dodać jajka i roztrzepać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie wlać płynne składniki do suchych i wymieszać, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt
duży (powinno być go na około 1 cm wysokości).
Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na
rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc
palnika. Po usmażeniu odsączyć racuchy na ręczniku
papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi
dodatkami, np. syropem klonowym, dżemem. Maślankę można zastąpić kefirem.
Ja zrobiłam racuchy z podwójnej porcji i wyszło mi około 40 racuchów. Do jednej porcji dałam jabłko starte na grubych oczkach.
Smacznego!
racuchy bez drożdży na maślance |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz