babka żonkil |
Ciasto białe:
- 6 białek
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- kilka kropel olejku waniliowego
Ciasto żółte:
- 6 żółtek
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Dodatkowo:
- masło lub margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- cukier puder lub lukier do dekoracji
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml
Ciasto białe: formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ubić białka z solą do spienienia, dodać ocet i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Wlać olejek waniliowy. Następnie dodać przesiany cukier puder, mąkę i wszystko delikatnie połączyć z pianą. Ciasto białe wylać do formy, odstawić.
Ciasto żółte: żółtka ubijać około 3 minut, dodać sól i olejek waniliowy. Nadal ubijać i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto żółte wylać na ciasto białe.
Babkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i udekorować w dowolny sposób: cukrem pudrem lub lukrem.
babka żonkil |
Smacznego!
babka żonkil |