czwartek, 27 kwietnia 2023

BABKA ŻONKIL (DAFFODIL CAKE)

 

świąteczna babka żonkil
babka żonkil

Ostatni, zaległy przepis świąteczny. Dzisiaj babka żonkil. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje, polecam!
 
 
Źródło: link
 

Ciasto białe:

  • 6 białek
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • kilka kropel olejku waniliowego


Ciasto żółte:

  • 6 żółtek
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

 

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • cukier puder lub lukier do dekoracji


Wykonanie:

Szklanka = 250 ml

Ciasto białe: formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ubić białka z solą do spienienia, dodać ocet i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Wlać olejek waniliowy. Następnie dodać przesiany cukier puder, mąkę i wszystko delikatnie połączyć z pianą. Ciasto białe wylać do formy, odstawić.

Ciasto żółte: żółtka ubijać około 3 minut, dodać sól i olejek waniliowy. Nadal ubijać i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto żółte wylać na ciasto białe.

Babkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i udekorować w dowolny sposób: cukrem pudrem lub lukrem.

 

świąteczna babka żonkil
babka żonkil

Smacznego!


świąteczna babka żonkil
babka żonkil

Zapraszam również na: Babka cytrynowa



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz