wtorek, 18 kwietnia 2023

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (CHEESECAKE WITH PEACHES)

 

świąteczny sernik z brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami

Puszysty sernik z brzoskwiniami to moja dzisiejsza propozycja. Kruchy spód, masa serowa, owoce i beza to połączenie idealne. Zachęcam do wypróbowania szczególnie w święta. Można upiec go również na każdą inną okazję lub po prostu do kawki :-)
 
Źródło: link
 

Spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 550
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru - 20 g
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % - 80 g


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub ser gotowy z wiaderka
  • 250 g drobnego cukru
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 7 g
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40 g
  • 1 puszka brzoskwiń - 850 g


Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 20 g


Wykonanie:

Spód: białka oddzielić od żółtek. W misce przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło i całość drobno posiekać. Dodać żółtka, cukier puder i zimną śmietanę. Całość posiekać nożem, tak aby składniki połączyły się. Ciasto szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozwałkować podsypując mąką, tak aby ciasto pokryło dno i boki blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w zimne miejsce na czas przygotowywania masy serowej. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić na drobne kawałki.

Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie lub użyć gotowego z wiaderka. Żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę przez 7 minut. Następnie do utartych żółtek dodawać po łyżce sera, za każdym razem dokładnie ucierać. Po dodaniu całego twarogu dodać sok z cytryny, rozpuszczone przestudzone masło i całość krótko wymieszać. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, przesiany przez sitko budyń i całość ponownie wymieszać mikserem. W oddzielnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy serowej i całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec całość przełożyć na przygotowany spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone drobno brzoskwinie.

Beza: białka (te ze spodu) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder i kontynuować ubijanie przez około 7 minut. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Gotową bezę wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach, wyjęte z zamrażalnika ciasto. 

Gotowy sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Piec 45 - 60 minut w zależności od piekarnika (u mnie 60 minut). Gdy sernik będzie upieczony, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak sernik  na 30 minut, pozwalając mu powoli opaść. Na koniec sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

 
świąteczny sernik z brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami

Smacznego!
 
 
 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (CHEESECAKE WITH PEACHES)

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (CHEESECAKE WITH PEACHES)

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny sernik na niedzielne popołudnie. Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń