piątek, 12 listopada 2021

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI WEDŁUG SIOSTRY ELWIRY - CHEESECAKE WITH PEACHES

sernik z brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry

Dzisiaj przedstawiam sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry, który upiekłam na imieniny mojego męża. Przepis pochodzi z kulinarnego programu z serii "Rączka gotuje - klasztorne smaki". Remigiusz Rączka odwiedził jakiś czas temu Klasztor Nazaretanek w Ostrzeszowie - gdzie mieszkam. Wspólnie z siostrą Elwirą i Salomeą przygotowali sernik z brzoskwiniami i placki z kaszy gryczanej i cukinii. Sernik wyszedł bardzo dobry, wszystkim smakował! Zachęcam do oglądania filmu - link poniżej oraz do wypróbowania przepisu :-).

Źródło: link


Ciasto:

  • 1 kostka margaryny - 250 g
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej - opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • szczypta soli

Beza:

  • białka z 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3-4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Wykonanie:

Szklanka - 250 ml

Ciasto: mąkę, żółtka, margarynę i cukier zagnieść. Gdy składniki się połączą w jedną masę, dodać kwaśną śmietanę i ponownie zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypać cienką warstwą kakao. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i każdą brzoskwinię przekroić na pół.

Masa serowa: twaróg przemielić dwa razy lub użyć gotowego twarogu z pudełka. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Twaróg miksować, dodać masę jajeczną, dokładnie połączyć. Następnie dodać przesiany budyń i dokładnie wszystko zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek z szczyptą soli. Skórkę pomarańczową obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu skóra nie opadnie na dno. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać cukier i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

Na ciasto wyłożyć masę serową, na nią odsączone i pokrojone brzoskwinie. Następnie dać bezę i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (u mnie funkcja termoobieg) przez 50 -55 minut.

Smacznego!

Zapraszam również na: Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI WEDŁUG SIOSTRY ELWIRY

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI WEDŁUG SIOSTRY ELWIRY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz