sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry |
Źródło: link
Ciasto:
- 1 kostka margaryny - 250 g
- 5 żółtek
- 3 łyżki drobnego cukru
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki skórki pomarańczowej - opcjonalnie
- 1 łyżka mąki krupczatki
- szczypta soli
Beza:
- białka z 5 jajek
- szczypta soli
- 3-4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Ciasto: mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i cukier zagnieść. Gdy składniki się połączą w jedną masę, dodać kwaśną śmietanę i ponownie zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypać cienką warstwą kakao. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i każdą brzoskwinię przekroić na pół.
Masa serowa: twaróg przemielić dwa razy lub użyć gotowego twarogu z pudełka. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Twaróg miksować, dodać masę jajeczną, dokładnie połączyć. Następnie dodać przesiany budyń i dokładnie wszystko zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek z szczyptą soli. Skórkę pomarańczową obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu skóra nie opadnie na dno. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać cukier i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na nią odsączone i pokrojone brzoskwinie. Następnie dać bezę i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (u mnie funkcja termoobieg) przez 50 -55 minut.
Smacznego!
Zapraszam również na: Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz