![]()  | 
| pasztet z drobiu | 
Prosty
 pasztet z drobiu z dodatkiem wątróbki, doskonały dodatek do pieczywa. 
Polecam, przepis znalazłam w jednej z lokalnych gazet, pozdrawiam :-)
Składniki:
- 3 małe piersi z kurczaka
 - 10 dag wątróbki drobiowej
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 bułka namoczona w wodzie lub w mleku
 - 2 jajka
 - sól, pieprz
 - majeranek
 - gałka muszkatołowa
 - przyprawa do gyrosa
 
Wykonanie:
Piersi
 pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą do gyrosa, podsmażyć. Dodać 
pokrojoną cebulę, czosnek, chwilę podsmażyć. Przyprawić majerankiem i 
małą ilością gałki muszkatołowej.
Dokładnie
 wymieszać, dodać wątróbkę i dalej smażyć, aż się zetnie. Ostygnięte 
składniki przełożyć do miksera, dodać odciśniętą bułkę i rozbełtane 
jajka. Zmiksować na gładko.
Doprawić
 do smaku. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia 
(foremka mała około 20 cm). Piec około 40-50 min w temperaturze 170 
stopni C.
Smacznego!
PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE)
PASZTET Z DROBIU (CHICKEN PATE) 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz