Polecam do wypróbowania na Wielkanoc babkę cytrynową ze starego przepisu mojej mamy, pycha!
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru kryształu
- 25 dag masła lub margaryny
- 4 duże jajka
- 1 duża cytryna lub cały olejek cytrynowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypywania
- bułka tarta
- margaryna do wysmarowania formy
Wykonanie:
Żółtka
utrzeć z margaryną i cukrem do białości. Do puszystej masy dodać sok i
skórkę startą z całej cytryny (cytryna musi być sparzona i wyszorowana).
Zamiast cytryny awaryjnie można wlać cały olejek cytrynowy.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Na
koniec ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Przelać ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki z korytkiem. Można też użyć prostokątnej foremki tzw. keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przelać ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki z korytkiem. Można też użyć prostokątnej foremki tzw. keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz