Nic
tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!
Składniki na marynatę:
- 2-3 ziela angielskie
- listek laurowy
- garść suszonej kolendry
- sól do marynaty (proporcja na 1 litr wody dać 8 dag soli)
- 2-3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 3 duże szynki + boczek
Wykonanie:
Marynatę
zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać.
Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni,
co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.
Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić.
Zagotować
nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie
dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin.
Na końcu mięso osączyć i ostudzić.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza