Szukaj na tym blogu

sobota, 13 kwietnia 2019

Domowa szynka wędzona


szynka, wędzona, schab, wieprzowina, Wielkanoc, Wigilia


Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam! 

Składniki na marynatę:
  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • sól do marynaty (proporcja na 1 litr wody dać 8 dag soli)
  • 2-3 ząbki czosnku

Dodatkowo:
  • 3 duże szynki + boczek


Wykonanie:
Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.


Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić. 

Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz