niedziela, 8 stycznia 2023

BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)

 

bigos
bigos z podrobami

Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami. Przepis na bigos z podrobami wymyśliłam sama, nam posmakował, zachęcam do wypróbowania!

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej, odciśniętej
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg dowolnego mięsa
  • 300 g ugotowanych żołądków drobiowych
  • 300 g ugotowanych serc drobiowych
  • 250 g  wędzonego boczku 
  • 6 kiełbas
  • 3 marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • 200 g suszonych grzybów
  • 4 cebule
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • koncentrat pomidorowy - ilość według uznania, u mnie przecier pomidorowy na zimę - link tutaj
  • mały słoiczek łagodnego keczupu
  • 3 liścia laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku - opcjonalnie
  • kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Wykonanie: 

Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie i pokroić na większe kawałki, wodę zostawić. 
 
Odciśniętą kapustę kiszoną zalać 1 litrem wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka i zalać 1 litrem wody, gotować do miękkości, odcedzić, wycisnąć.

Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do mięsa starty czosnek. Mięso podsmażyć na oleju. Ugotować żołądki lub serca osobno w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy typu jarzynka, wywar zostawić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko poddusić do miękkości na oleju.

Kiełbasę i boczek pokroić i zrumienić na oleju na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa i boczek.

Wymieszać kapusty z podrobami, mięsem, boczkiem, warzywami, cebulą, grzybami. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, wodę od grzybów, wywar z podrobów, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić minimum na 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą na całą noc. Smaki muszą się przygryźć, gotowe!

Smacznego!
 
Zapraszam również na: Wątrobianka

BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)

BIGOS Z PODROBAMI (BIGOS WITH OFFAL)

 


 








 
Print Friendly and PDF

sobota, 7 stycznia 2023

SZYBKIE TOSTY Z JAJKIEM (QUICK EGG TOASTS)

 

tosty z jajkiem w okienku
szybkie tosty z jajkiem

Wczoraj na śniadanie przygotowałam szybkie tosty z jajkiem. Fajna propozycja na śniadanie, kolację  czy na Sylwestra, smacznego :-)

Składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 6 jajek
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła


Wykonanie: .

Ser zetrzeć na tarce. Sześć kromek chleba posmarować niewielką ilością masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać startym serem. 

W pozostałych sześciu wyciąć środek kółkiem lub kwadrat nożem, posmarować te kromki lekko masłem z obu stron, przyłożyć do pierwszych sześciu kromek, przycisnąć. Wbić do "okienek" po jednym jajku. Wierzch doprawić solą i pieprzem, posypać startym serem. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C w funkcji termoobieg. Podawać na gorąco.

 
Smacznego!
 

SZYBKIE TOSTY Z JAJKIEM (QUICK EGG TOASTS)

SZYBKIE TOSTY Z JAJKIEM (QUICK EGG TOASTS)

piątek, 6 stycznia 2023

ROLADA DROŻDŻOWA Z KUTIĄ (YEAST ROLL WITH POPPY AND PEARL BARLEY)

 

świąteczna rolada drożdżowa
rolada drożdżowa z kutią

Moja bratowa przywiozła na święta kutię. Zostało jej dość dużo, nie chciałam jej zmarnować, poszperałam w necie i znalazłam przepisy na babeczki lub rolady drożdżowe z kutią. Postanowiłam upiec roladę drożdżowa z kutią, bo mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z zeszytu mojej mamy. Rolada jest pyszna, nie za słodka. Wygląda bardzo świątecznie :-) Z podanej porcji ciasta i kutii wychodzą dwie rolady, zachęcam do przygotowania :-)


Kutia:

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki mleka lub wody
  • 200 g bakalii (w równych częściach: rodzynki, figi, daktyle, orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, sparzone rodzynki)
  • 1 szklanka miodu

 

Rolada drożdżowa:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100 g drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • około 1 kg kutii
  • 5 -6 łyżek bułki tartej


Wykonanie: 

1 szklanka = 250  ml
 

Kutia: namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać gorącą wodą lub mlekiem, trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach - u mnie 20 minut. Odcedzić przez gęste sito, starannie odsączyć, zmielić trzy razy przez maszynkę o drobnych oczkach. Kaszę zalać czystą wodą i gotować do miękkości przez 30 minut. Odcedzić na sitku. Podczas gotowania kaszy należy pamiętać o mieszaniu, ponieważ kasza się skleja. Wilgotny mak wymieszać z miodem. Bakalie pokroić niezbyt drobno, dodać do maku. Kaszę wymieszać z makiem i bakaliami zaraz przed podaniem. Kutię schłodzić.

Rolada drożdżowa: mąkę przesiać przez sitko, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, posypać cukrem. Drożdże muszą się rozpuścić, następnie dodać wodę, jajka. Składniki rozbełtać widelcem, na koniec dodać miękkie masło lub margarynę i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo i równo rozwałkować na długość foremki keksówki, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Do kutii dodać bułkę tartą, wymieszać. Moja kutia puściła wodę, bułka tarta wchłonęła ją. Nałożyć kutię na ciasto, zwinąć ciasto (boki lekko zawinąć i zrolować ciasto), zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do foremki (rozmiar 26 cm x 8 cm). Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. Rolada musi być przykryta papierem do pieczenia. Po tym czasie odkryć roladę z papieru do pieczenia. Piec jeszcze przez 10 minut w funkcji góra, żeby wierzch rolady się zrumienił. Po tym czasie roladę wyjąć z pieca, ostudzić, wierzch można polukrować.


świąteczna rolada drożdżowa
rolada drożdżowa z kutią

Smacznego! 


ROLADA DROŻDŻOWA Z KUTIĄ (YEAST ROLL WITH POPPY AND PEARL BARLEY)

ROLADA DROŻDŻOWA Z KUTIĄ (YEAST ROLL WITH POPPY AND PEARL BARLEY)



 

 

Print Friendly and PDF

czwartek, 5 stycznia 2023

PIERNIK PRZEŁOŻONY POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (GINGERBREAD LAYERED WITH PLUM JAM)

 

piernik z polewą z amaretto
piernik przełożony powidłami śliwkowymi

Pozostajemy jeszcze w nastroju świątecznym :-) Przedstawiam Wam przepis na pyszny, świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi z polewą o nucie amaretto. Piekę go co roku na święta Bożego Narodzenia. Bardzo nam smakuje, jest wilgotny, można go upiec wcześniej. Im starszy tym lepszy, polecam!


Ciasto:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • słoik sztucznego miodu
  • słoik dowolnego dżemu, u mnie wiśniowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • bakalie: garść pokrojonych orzechów, migdałów i rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

 

Polewa:

  • 125 g kostki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki amaretto
  • 3 łyżki wody

 

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe, skórka pomarańczowa lub dowolna posypka do posypania wierzchu ciasta
  • 2 mniejsze słoiki powideł śliwkowych

 

Wykonanie: 

1 szklanka = 250  ml
 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i miksować. Następnie dodać przesiane kakao i mąki, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną, wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Dodać miód, dżem i wszystko jeszcze raz wymieszać.
 
Na końcu wmieszać do ciasta ubitą pianę, orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (rozmiar 36 cm x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C w funkcji termoobieg.  Włożyć piernik do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 170 stopni C. Ciasto piec przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z pieca i wystudzić.

Polewa: masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać przesiane kakao, wodę i amaretto, wymieszać. Polewa nie powinna mieć grudek. Podgrzewać na małym ogniu, nie gotować. Polewę lekko wystudzić.

Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć grubo powidłami śliwkowymi, ciasto polać polewą, wierzch posypać dowolną posypką, skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
 
piernik z polewą amaretto
piernik przełożony powidłami śliwkowymi

Smacznego! 
 
 
Zapraszam również na: Miękkie pierniczki
 

PIERNIK PRZEŁOŻONY POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (GINGERBREAD LAYERED WITH PLUM JAM)

PIERNIK PRZEŁOŻONY POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (GINGERBREAD LAYERED WITH PLUM JAM)

Print Friendly and PDF

wtorek, 3 stycznia 2023

SAŁATKA POROWA (LEEK SALAD)

 

sałatka z porem
sałatka porowa

Szybka i prosta sałatka porowa to moja propozycja na dzisiaj. Przepis otrzymałam od mojej teściowej. Bardzo dobra, na pewno Wam posmakuje :-)

 

Składniki:

  • 2 pory - biała część
  • 200 g żółtego sera
  • 150 g szynki konserwowej
  • 6 jajek
  • 8 ogórków kiszonych
  • 5 - 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz

 

Wykonanie: 

Pora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie sparzyć gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie pora odsączyć na sitku. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka i ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórki kiszone również zetrzeć na tarce i odcisnąć z nich sok.
 
Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać, gotowe!
 
sałatka z porem
sałatka porowa

Smacznego!
 
 
Zapraszam również na: Sałatka gyros
 
 

SAŁATKA POROWA (LEEK SALAD)

SAŁATKA POROWA (LEEK SALAD)

Print Friendly and PDF