czwartek, 8 września 2022

SAŁATKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW Z PRAŻONĄ CEBULĄ (SALAD WITH BOILED BEETS WITH ROASTED ONIONS)

 

sałatka z gotowanych buraków
sałatka z gotowanych buraków z prażoną cebulą

Sałatka z gotowanych buraków z prażoną cebulą będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Gotowane buraczki z prażoną na maśle klarowanym cebulką i sokiem z cytryny idealnie do siebie pasują. Nam bardzo posmakowała, jest bardzo smaczna a do tego zdrowa, polecam!


Składniki:

  • 3 duże buraczki
  • 2 łyżki octu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Buraki umyć, zalać wodą, dodać ocet i gotować do miękkości 40-60 minut w zależności od wielkości. Buraki powinny być całe przykryte wodą. Dodanie octu spowoduje, że buraki zachowają swój kolor. Miękkie buraki wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę i zrumienić na złoty kolor. Następnie cebulę dodać do buraczków i wymieszać. Na koniec wycisnąć jeszcze sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem według uznania i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać.


Smacznego!
 
Zapraszam również na: Surówka z kiszonych buraków
 

SAŁATKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW Z PRAŻONĄ CEBULĄ

SAŁATKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW Z PRAŻONĄ CEBULĄ

Print Friendly and PDF

środa, 7 września 2022

KONFITURA Z ARONII WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI (CHOKEBERRY JAM)

 

konfitura z aronii
konfitura z aronii według siostry Anastazji

Przedstawiam sprawdzony przepis na konfiturę z aronii według siostry Anastazji. Konfitura z aronii stanowi podstawę do przełożenia ciasta, tortu oraz jest również niezastąpiona jako dodatek do pieczywa czy herbaty, gorąco polecam!


Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru kryształu
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 kieliszek wódki

 

Wykonanie:

Owoce aronii oczyścić i umyć. Do wody wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Do syropu dodać owoce aronii i smażyć na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie odstawić na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ponownie smażyć przez około 15 minut, dodać sparzoną i pokrojoną skórkę z cytryny i dalej smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać sok z cytryny i kieliszek wódki, wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15 minut.
 
konfitura z aronii
konfitura z aronii według siostry Anastazji

Smacznego!
 
 

KONFITURA Z ARONII WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI 

KONFITURA Z ARONII WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI 


Print Friendly and PDF

wtorek, 6 września 2022

FIT DESER Z CHIA (FIT DESSERT WITH CHIA)

 

deser z chia
fit deser z chia

Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja propozycja na dzisiaj. To dietetyczna i zdrowa słodka przekąska, zachęcam do wypróbowania!

 

Składniki:

  • 250 ml dowolnego mleka
  • 30 g nasion chia
  • 200 g dowolnych owoców - u mnie śliwki
  • 20 g drobnego cukru

 

Wykonanie:

Nasiona chia wsypać do pucharków, w których deser będzie przygotowywany - u mnie dwa. Mleko wlać po równo do szklanek, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Przez ten czas mleko z chia nam stężeje i powstanie pudding.
 
Śliwki umyć, wyjąć pestki i zmiksować na mus. Dodać cukier, wymieszać i schłodzić. Schłodzony mus wyłożyć na pudding. Gotowy deser z chia i śliwek ponownie wstawić do lodówki na 30 minut, gotowe!
 
deser z chia
fit deser z chia
Smacznego! 
 
Zapraszam również na: Mus truskawkowy z kremem jogurtowym
 

FIT DESER Z CHIA

FIT DESER Z CHIA 

Print Friendly and PDF

czwartek, 1 września 2022

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII (LEMON CAKE WITH ZUCCHINI)

 

cytrynowe ciasto cukiniowe
cytrynowe ciasto z cukinii

Cytrynowe ciasto z cukinii to świetny sposób na wykorzystanie cukinii. Połączenie cukinii i cytryny dobrze do siebie pasuje. Ciasto jest delikatne, aromatyczne i puszyste. Nie trzeba używać miksera, składniki mieszamy tak jak na muffinki. Ciasto cytrynowe z cukinii to fajna propozycja na szybki deser.

 

Źródło: link

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki o pojemności 250 ml
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:

Wszystkie składniki wyłóż wcześniej - powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski dodać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, drobny cukier i wymieszać. Do drugiej miski dodać składniki mokre: jajka, olej, cukinię, skórkę z cytryny i połączyć razem. 

Następnie składniki suche dodać do składników mokrych i wymieszać za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 20x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, funkcja góra-dół na 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


cytrynowe ciasto cukiniowe
cytrynowe ciasto z cukinią

Smacznego!

 

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII



Print Friendly and PDF

środa, 31 sierpnia 2022

PASTA Z TWAROGU I SZPROTEK (COTTAGE CHEESE AND SPRATS BREAD PASTE)

 

pasta z twarogu i ryby
pasta z twarogu i szprotek

Nie ma to jak smarowidło do pieczywa domowej roboty. Polecam prostą i zdrową pastę z twarogu i szprotek. Jeśli lubicie takie połączenie, zachęcam do zrobienia:-) Nam najbardziej smakuje z ogórkiem kiszonym.


Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 1 puszka dowolnej ryby w oleju (u mnie szprotki)
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Twaróg przełożyć do większej miski i rozdrobnić go widelcem. Szprotki odsączyć z oleju, dodać do miski i rozdrobnić je z twarogiem.

Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Do miski dodać kwaśną śmietanę lub jogurt, pokrojony szczypiorek i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem według uznania, wymieszać i pasta gotowa!


Smacznego!

 

Zapraszam również na: Domowy paprykarz

PASTA Z TWAROGU I SZPROTEK

PASTA Z TWAROGU I SZPROTEK

 

Print Friendly and PDF