wtorek, 8 listopada 2022

FIT OBIAD - KASZA BULGUR, POLĘDWICZKI W SOSIE KOPERKOWYM I BURACZKI Z CEBULĄ (BULGUR GROATS, TENDERLOIN IN DILL SAUCE AND BEETROOT WITH ONION)

 

fit obiad - kasza bulgul, polędwiczki w sosie koperkowym
fit obiad - kasza bulgur, polędwiczki w sosie koperkowym i buraczki z cebulą

Fit obiad - kasza bulgur, polędwiczki w sosie koperkowym i buraczki z cebulą to kolejna propozycja dla osób, które są na diecie. Prosto, szybko i smacznie. Serdecznie zachęcam do przygotowania :-)

 

Składniki:

  • 100 g polędwicy wieprzowej
  • 5 g oliwy - 1 łyżeczka
  • 50 g kaszy bulgur
  • 30 g cebuli
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz 
  • 5 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku
  • 150 g buraczków z cebulą


Wykonanie: 

Przygotować buraczki z cebulą - link tutaj. Ugotować kaszę bulgur według przepisu na opakowaniu.

Umyte i osuszone mięso pokroić w talarki, obsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać wodą i dusić do miękkości. Następnie dolać pół szklanki wody, dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze 5-10 minut na małym ogniu. 

Do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do sosu. Gotować do momentu, aż sos straci smak mąki i zagęści się. Ściągnąć z ognia i zetrzeć do sosu i mięsa - ząbek czosnku, wymieszać i można podawać!


Smacznego!

 

 

FIT OBIAD - KASZA BULGUR, POLĘDWICZKI W SOSIE KOPERKOWYM I BURACZKI Z CEBULĄ

FIT OBIAD - KASZA BULGUR, POLĘDWICZKI W SOSIE KOPERKOWYM I BURACZKI Z CEBULĄ

Print Friendly and PDF

piątek, 4 listopada 2022

CIASTO WIEWIÓRKA (SQUIRREL CAKE)

 

ciasto z jabłkami i orzechami
ciasto wiewiórka

Prosty przepis na ucierane ciasto z jabłkami i orzechami na oleju czyli ciasto wiewiórka. Bardzo lubię takie połączenie! Zachęcam do wypróbowania, ciasto jest bardzo wilgotne i mega proste do przegotowania.


Źródło: link

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 600 g jabłek
  • 100 g dowolnych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)


Wykonanie: 

Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać i dokładnie wymieszać w misce. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i całość ubijać na jasną i puszystą masę przez kilka minut. Kiedy masa jest już biała zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodawać partiami naprzemiennie suche składniki i olej. 

Następnie do masy dodać posiekane orzechy, pokrojone jabłka i całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 20 x 30 cm), wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Ciasto piec 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

 
Smacznego!
 

CIASTO WIEWIÓRKA

CIASTO WIEWIÓRKA

Print Friendly and PDF

niedziela, 30 października 2022

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI (YEAST PANCAKES WITH APPLES)

 

racuchy drożdżowe
racuchy drożdżowe z jabłkami

Przedwczoraj na obiad przygotowałam racuchy drożdżowe z jabłkami. Sprawdzony i prosty przepis na puszyste i chrupiące racuszki z zeszytu mojej cioci :-) To doskonały pomysł na przemycenie jabłek do jadłospisu dziecka. Moja córka bardzo je lubi, polecam!


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę wraz z szczyptą soli przesiać do miski. Do drugiej miski dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i zalać wszystko 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. 

Po tym czasie dodać wyrośnięty rozczyn do mąki, dodać jajko, cukier wanilinowy, rozpuszczone masło i resztę ciepłego mleka. Następnie wszystko wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę ponownie przykryć lnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić  w małą kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie dodać do niego jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto po wymieszaniu opadnie, ale będzie rosnąć w trakcie smażenia. 

Olej rozgrzać na patelni. Nakładać po 2 łyżki ciasta na olej i smażyć 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu racuchy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem, dżemem lub syropem klonowym.


Smacznego!

 

Zapraszam również na: Racuchy bez drożdży na maślance

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Print Friendly and PDF

środa, 26 października 2022

SZYBKA PASTA Z AWOKADO I JAJEK (QUICK PASTE WITH AVOCADO AND EGGS)

 

pasta z awokado i jajek
szybka pasta z awokado i jajek

Dzisiaj szybka pasta z awokado i jajek, czyli ekspresowe smarowidło do pieczywa :-) Czas przygotowania to 10 minut. Prosta, zdrowa i pożywna, zachęcam do wypróbowania!


Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 miękkie awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Miękkie awokado obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem na papkę.

Do jajek i awokado dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać i pasta gotowa.

 

Smacznego!

 

Zapraszam również na: Domowy paprykarz

SZYBKA PASTA Z AWOKADO I JAJEK 

SZYBKA PASTA Z AWOKADO I JAJEK  

 

Print Friendly and PDF

niedziela, 9 października 2022

DŻEM Z JABŁEK I ŚLIWEK (APPLE AND PLUM JAM)

 

dżem jabłkowo - śliwkowy
dżem z jabłek i śliwek

Ostatnio u mnie dostatek różnych owoców. W związku z tym powstały różne dżemy, konfitury i powidła, m.in. właśnie smakowity dżem z jabłek i śliwek, którym się z Wami dzielę :-) Taki dżem super smakuje z naleśnikami, jest doskonały na kanapkę, do przełożenia tortu. Serdecznie polecam!


Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1 kg jabłek
  • 300 g drobnego cukru


Wykonanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka dodać do śliwek, wlać pół szklanki wody i gotować na małym ogniu około godziny. Cały czas mieszać, żeby dżem się nie przypalił. Po tym czasie dodać cukier, wymieszać i gotować tak długo, aż owoce się rozpadną a dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez 15 minut, na koniec słoiki układać do góry dnem, gotowe!

 
dżem jabłkowo - śliwkowy
dżem z jabłek i śliwek
 
Smacznego! 
 
Zapraszam również na: Powidła śliwkowe bez mieszania

DŻEM Z JABŁEK I ŚLIWEK

DŻEM Z JABŁEK I ŚLIWEK

Print Friendly and PDF