Szukaj na tym blogu

czwartek, 20 maja 2021

PIECZONY FILET Z INDYKA (DO KANAPEK)

 

pieczony filet z indyka do kanapek

Pyszny, soczysty i aromatyczny pieczony filet z kurczaka. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Taki filet będzie znakomitym dodatkiem zarówno do kanapek jak i do dietetycznego obiadu, zachęcam do przygotowania.

Składniki:
  • 1,20 kg fileta z indyka
  
Marynata:
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki startego czosnku 
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej świeżej bazylii
 
Wykonanie:
 
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić minimum na godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso po przykryciem 60 minut (funkcja góra - dół). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut do zrumienienia. 

Jeśli filet ma być podany na gorąco, po wyjęciu z piekarnika pozostawić go jeszcze na 15 minut. Pieczony filet z indyka to również świetny dodatek do kanapek. Gdy podajemy go w tym celu, trzeba go dobrze schłodzić i pokroić w cienkie plasterki.
 
pieczony filet z indyka do kanapek

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz