pieczony filet z indyka do kanapek |
Pyszny, soczysty i aromatyczny pieczony filet z kurczaka. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Taki filet będzie znakomitym dodatkiem zarówno do kanapek jak i do dietetycznego obiadu, zachęcam do przygotowania.
- 1,20 kg fileta z indyka
Marynata:
- 2 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki startego czosnku
- sól, pieprz
- garść posiekanej świeżej bazylii
Wykonanie:
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić minimum na godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso po przykryciem 60 minut (funkcja góra - dół). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut do zrumienienia.
Jeśli filet ma być podany na gorąco, po wyjęciu z piekarnika pozostawić go jeszcze na 15 minut. Pieczony filet z indyka to również świetny dodatek do kanapek. Gdy podajemy go w tym celu, trzeba go dobrze schłodzić i pokroić w cienkie plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz