piątek, 21 maja 2021

CIASTO ŚLIWKOWO - GRUSZKOWE

 

ciasto śliwkowo - gruszkowe
 

Przepis na ciasto śliwkowo - gruszkowe pochodzi z programu kulinarnego "Ewa gotuje", można go także znaleźć pod tym linkiem. Ciasto jest wilgotne i super owocowe. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe, a nim nie jest. Do tego połączenie śliwkowo - gruszkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki, pycha!

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego (ja dałam cały olejek pomarańczowy)


Owoce:

  • 300 g wydrylowanych śliwek (ja dałam zamrożone)
  • 6 twardych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody


Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 dag cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • bułka tarta


Wykonanie:


Szklanka - 250 ml
 
Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce. W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru. 
 
Cukier i cukier wanilinowy utrzeć z masłem (lub margaryną). Stopniowo dodawać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy (lub olejek pomarańczowy). Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.

Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian.  Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto. 
 
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić). Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji i wyszła mi duża blacha ciasta.
 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz