ciasto śliwkowo - gruszkowe |
Przepis na ciasto śliwkowo - gruszkowe pochodzi z programu kulinarnego "Ewa gotuje", można go także znaleźć pod tym linkiem. Ciasto jest wilgotne i super owocowe. Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe, a nim nie jest. Do tego połączenie śliwkowo - gruszkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki, pycha!
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (ja dałam cały olejek pomarańczowy)
Owoce:
- 300 g wydrylowanych śliwek (ja dałam zamrożone)
- 6 twardych gruszek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 dag cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- bułka tarta
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce. W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ogniu i podgrzewać, aż puszczą sok. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, dodać do śliwek i podgrzewać. Zdjąć z ognia, gdy gruszki nabiorą różowego koloru.
Cukier i cukier wanilinowy utrzeć z masłem (lub margaryną). Stopniowo dodawać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy (lub olejek pomarańczowy). Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.
Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto.
Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić). Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji i wyszła mi duża blacha ciasta.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz