poniedziałek, 24 maja 2021

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM POLANE SOSEM CZOSNKOWYM

 

naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym

Pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym. Bardzo nam posmakowały, bo uwielbiamy naleśniki pod każdą postacią, gorąco polecam!


Ciasto naleśnikowe:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • 4 jajka
  •  2 łyżki oleju
  •  szczypta soli
  •  olej do smażenia

Farsz:
  •  2 opakowania mrożonego szpinaku
  •  2 jajka
  •  3 ząbki czosnku
  •  sól, pieprz
  •  odrobina tłuszczu

Sos czosnkowy:
  •  1 jogurt naturalny - duży
  •  3 czubate łyżki majonezu
  •  6 ząbków czosnku
  •  sól, pieprz 


Wykonanie:

Mleko wlać do garnka, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać żeby nie było grudek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka oraz olej dodać do mleka i mąki, dokładnie wymieszać.  

Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić minimum na godzinę. Jeśli ciasto zgęstnieje dodać odrobinę mleka lub wody.

Rozgrzać patelnię. Wlewać nabierkę ciasta, równomiernie rozprowadzić ciasto na patelni. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż się zrumienią.

Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę masła, dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy masy dodać stary czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smarować naleśniki farszem szpinakowym, zawijać jak gołąbki. Na wierzch zetrzeć żółty ser.

Przygotować sos czosnkowy: do miski dodać jogurt i majonez, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 

Przed podaniem naleśniki zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 10 minut, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz