nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami |
- 1 pierś z kurczaka
- 3 kajzerki
- 4 żółtka
- 4 białka
- szczypta soli
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g żółtego sera
- 250 g pieczarek
- puszka kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 100 g masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
1 szklanka = 250 ml
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, wszystko wymieszać. Smażyć do momentu, aż pieczarki zrobią się miękkie.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mleko i rozmieszać dokładnie widelcem. Kajzerki pokroić w kostkę i wsypać do miski. Roztopić masło i wlać je do pokrojonych kajzerek. Wymieszać bułki z masłem, dodać żółtka wymieszane z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do pokrojonej bułki dodać pierś z kurczaka, odsączoną kukurydzę, starty żółty ser, podsmażone z cebulą pieczarki i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystko ponownie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać majeranek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodać do przygotowanych wcześniej składników i dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 10 cm x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do blachy, wyrównać i przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez godzinę w funkcji góra - dół.
nadziewka drobiowa z kukurydzą i pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz