![]()  | 
| muffinki walentynkowe | 
Muffinki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżka kakao
 - 1/2 szklanki drobnego cukru
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 3/4 szklanki oleju
 - 1 jajko
 - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 - 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
 - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka octu
 - czerwony barwnik u mnie w żelu - pół łyżeczki
 
Dekoracja:
- 330 g śmietany kremówki 30 %
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
 - 80 ml gorącej wody
 - 2 łyżeczki żelatyny
 
Wykonanie:
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i solą, wymieszać. Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik. Jeśli pominiecie kakao babeczki będą czerwone. W takiej sytuacji zastąpcie kakao jedną łyżką mąki. Sodę oczyszczoną wymieszać z octem, aż uzyskamy pianę. Dodać do masy i krótko, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Muffinki włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Upieczone muffinki wyjąć i ostudzić na kartce. Po ostudzeniu udekorować w dowolny sposób. Z podanej porcji wyszło mi 12 muffinek.
Dekoracja: w gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, poczekać aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę ponownie rozpuścić najlepiej w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać barwnik i wlać rozpuszczoną żelatynę, ponownie wymieszać. Tak przygotowną śmietanę nałożyć do worka cukierniczego z odpowiednia tylką (u mnie tylka 1M) i dekorować w dowolny sposób.
![]()  | 
| muffinki walentynkowe | 
Smacznego!
![]()  | 
| muffinki walentynkowe | 


