sobota, 25 września 2021

CIELACZEK - CAKE CALLED CALF

 

ciasto cielaczek


Cielaczek to ciasto składające się z ciasta czekoladowego z serem o nucie wanilii. Wyglądem przypomina łaciatego cielaczka :-). Świetnie smakuje, jest proste w wykonaniu, zachęcam do wypróbowania!
 

Ciasto serowe:
  • 650 g mielonego twarogu
  • 1 budyń śmietankowy na 0,5 litra
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 150 g masła


 Ciasto kakaowe:

  • 125 kostki margaryny (pół kostki)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 5 łyżek wody


Dodatkowo:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka 
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Szklanka - 250 ml 

Wszystkie składniki na ciasto kakaowe rozpuścić. Masę kakaową ostudzić. Ciasto serowe: masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodawać żółtka oraz po łyżce zmielonego twarogu. Na końcu dodać przesiany przez sitko budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Do ostudzonej masy kakaowej dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy kakaowej i ponownie delikatnie wymieszać.
 
Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto kakaowe, następnie rozkładać łyżką ciasto serowe robiąc nieregularne kółka. Ciasto piec 50 -60 minut w temperaturze 160 stopni C w funkcji góra - dół. 


Smacznego! 



Zapraszam również na: Ciasto styropian ze śliwkami
 

CIASTO CIELACZEK

CIASTO CIELACZEK

 
 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz