poniedziałek, 10 kwietnia 2023

SCHAB GOTOWANY W SOSIE SOJOWYM (PORK LOIN COOKED IN SOY SAUCE)

 

gotowany schab w sosie sojowym
schab w sosie sojowym

Pyszny, soczysty schab gotowany w sosie sojowym. Przygotowanie trwa bardzo krótko. Polecam, rewelacyjny na kanapki lub na święta!

 

Źródło: link

 

Składniki:

  • 1,20 kg schabu bez kości
  • 150 ml sosu sojowego jasnego
  • 3 -4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 8 - 10 ząbków czosnku
  • 1,5 cebuli - przekrojona razem z łupinami
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liścia laurowe
  • 1 łyżka kolorowego lub czarnego pieprzu w ziarnach


 

Wykonanie:

Schab obwiązać sznurkiem lub włożyć w siatkę, żeby nadać ładny kształt, następnie przełożyć do w miarę płaskiego garnka, tak żeby zmieścił się w nim schab. Do garnka włożyć przekrojoną cebulę z łupinkami, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy lub czarny pieprz w ziarenkach i musztardę francuską. Dolać 1,5 litra zimnej wody, sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny oraz sos rybny. Wszystko wymieszać w garnku.

 

gotowany schab w sosie sojowym
schab w sosie sojowym

Na małym ogniu podgrzać całą zalewę ze schabem. Gdy się zagotuje, gotować jeszcze 6 minut, następnie wyłączyć palnik i garnek przykryć przykrywką. W połowie gotowania, można schab obrócić na drugą stronę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.  Jak schab wystygnie zdjąć przykrywkę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować drugi raz 6 minut. Po tym czasie przykryć ponownie przykrywką i zostawić do całkowitego ostudzenia. Wystudzony schab wyciągnąć z zalewy, ściągnąć sznurki i włożyć do lodówki. Na drugi dzień jest gotowy do krojenia. Najlepiej przygotować go rano np. o 9, około 17 zagotować ponownie i wstawić do lodówki na całą noc.


pieczony schab w sosie sojowym
schab w sosie sojowym

Smacznego!

 

SCHAB GOTOWANY W SOSIE SOJOWYM (PORK LOIN COOKED IN SOY SAUCE)

SCHAB GOTOWANY W SOSIE SOJOWYM (PORK LOIN COOKED IN SOY SAUCE)



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz