wtorek, 7 lutego 2023

FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)

 

bąbelkowe faworki na piwie
faworki na piwie

Faworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 125 ml piwa
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 5 g masła lub margaryny
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder

 

Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski. Dodać rozbełtane żółtka, masło, piwo, spirytus i sól. Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. Następnie ciasto wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Przy użyciu radełka lub noża wyciąć podłużne prostokąty. W każdym z nich zrobić nacięcie. Jedną końcówkę wywinąć na drugą stronę przez nacięty otwór.

Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem.

 
Smacznego!
 
 
Zapraszam również na: Faworki
 

FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)

FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)

 
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. To jest niezła innowacja w klasycznym przepisie na faworki! Ciekawa jestem jak smakują. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :-) Zachęcam do przygotowania, są pyszne !

      Usuń