sobota, 12 listopada 2022

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM (YEAST CROISSANTS WITH JAM)

 

rogaliki drożdżowe z marmoladą
rogaliki drożdżowe z dżemem

Na imieniny mojego męża upiekłam rogaliki drożdżowe z dżemem. Krucho - drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem sprawdzą się na każdą okazję!


Źródło: link

 

Składniki na ciasto:

  • 720 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • szczypta soli


Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka cukru kryształu
  • 100 ml letniego mleka

Lukier:

  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

Dodatkowo:

  • 350 g dżemu lub marmolady
  • roztrzepane jajka do posmarowania rogalików 

 

Wykonanie: 

Szklanka = 250 ml

Przygotować rozczyn: do większej miski pokruszyć lub wsypać drożdże. Dodać cukier, mąkę i wlać letnie mleko. Drożdże rozetrzeć z resztą składników, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotować ciasto:  do misy miksera przesiać mąkę ze szczyptą soli. Dodać żółtka, wsypać cukier, wlać roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Misę z ciastem przenieś pod mikser  i wyrabiać używając haka do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i jednolite. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść ciasto i odstawić do drugiego wyrastania na następne 30 minut. 

Po tym czasie ciasto podzielić na cztery równe kawałki. Z każdego kawałka uformować kształtną kulkę. Jeden kawałek ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na koło o średnicy 32 cm. Rozwałkowany placek podzielić na 8 trójkątów. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić łyżeczkę nadzienia. Rogaliki zwijać od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. Po zawinięciu oba końce rogalika zbliżyć do siebie a cienką końcówkę podwinąć pod spód rogalika. Te same czynności powtórzyć dla trzech pozostałych kulek ciasta.

Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogaliki będą błyszczały po upieczeniu. Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na środkową półkę w piekarniku i piec około 20 minut. Rogaliki ostudzić, następnie można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

 

rogaliki drożdżowe z marmoladą
rogaliki drożdżowe z dżemem

Smacznego!
 
Zapraszam również na: Kruche ciasteczka z cukrem
 

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz