poniedziałek, 19 lipca 2021

CIASTECZKA ZE SKWAREK


ciastka ze skwarek
ciasteczka ze skwarek

Zawsze gdy mam nadmiar słoniny w lodówce topię skwarki i piekę ciasteczka ze skwarek. Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Kuchnia polska", polecam.

 

  Składniki:
 
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g skwarek (niezrumienionych)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 - 3 żółtka 
  • 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (około 60 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g skórki pomarańczowej (opcjonalnie) 
  • 30 g cukru pudru do posypania

 
Wykonanie:

Odsączone z tłuszczu i wystudzone skwarki przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszym sitku lub rozdrobnić blenderem na gładką masę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek do pieczenia, cukier, śmietanę i posiekaną skórkę pomarańczową.


Zagnieść ciasto, schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie do maszynki od mięsa założyć specjalną końcówkę i robić ciasteczka. Można też rozwałkować ciasto na blacie i wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) przez 17 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka posypać cukrem pudrem. Z podanych porcji wychodzi około 2 blach ciastek.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz