niedziela, 18 lipca 2021

CZARNE PORZECZKI W CUKRZE NA PRZEZIĘBIENIE

 

czarne porzeczki na przeziębienie
czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie

Polecam przepis na czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie. Zachęcam do przygotowania, banalnie prosta receptura. Porzeczki w taki sposób przygotowane są rewelacyjne na przeziębienie. W moim przypadku sprawdziły się podczas przeziębienia w czasie mojej ciąży. Wystarczy rozpuścić w letniej wodzie, dodać do herbaty. Idealne do deserów typu budyń, kisiel, kaszka. Dużo witaminy C i samo zdrowie :-)

 

  Składniki:
 
  • 5 kg czarnych porzeczek
  • cukier kryształ (do każdego słoika daję 3 łyżki cukru)

 
Wykonanie:
 

Porzeczki obrać, umyć i odcedzić na sitku. Przygotować duży garnek lub kociołek. Spód kociołka wyłożyć nakrętkami i na nich ustawić słoiki. Porzeczki wrzucić do słoików tak do 3/4 wysokości. U mnie słoiki o pojemności 250 ml.  

Wsypać cukier i ponownie dopełnić słoiki porzeczkami. Dopasować nakrętki, zamknąć słoiki, ułożyć je w kociołku i wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe!

Smacznego!


 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz