środa, 15 maja 2019

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI


jajka faszerowane, Wielkanoc


Tradycyjne polskie jajka faszerowane pieczarkami to pyszna przekąska na wielkanocny stół. U mnie jajka bardzo szybko zniknęły ze stołu, bardzo nam posmakowały :-)

Źródło - klik
 

Składniki:

  • 8 średnich jajek
  • 350 g pieczarek
  • średnia cebula lub 130 g szalotki
  • 1 mała papryka czerwona - 130 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • przyprawy: pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • spora szczypta soli

Wykonanie:

Ugotować jajka na twardo. W trakcie gotowania jajek obrać i oczyścić pieczarki. Umyć czerwoną paprykę a cebulę obrać.

Nagrzać dobrze średniej wielkości patelnię. Wlać 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Cebule bardzo drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Od czasu do czasu zamieszać cebulę drewnianą łyżką. 

W trakcie podsmażania cebuli posiekać drobno paprykę. Od razu dodać ją do cebuli. Kolejno posiekać drobno pieczarki i również umieścić je na patelni. Wsypać pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz sporą szczyptę soli. Wymieszać farsz i smażyć tak bez przykrycia łącznie do 15 minut. Farsz ściągnąć z patelni i można go dodatkowo posiekać nożem.

Obrane i przestudzone jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i umieść je w misce z farszem. Dodać jeszcze dwie łyżki dobrego majonezu. 

Farsz bardzo dokładnie wymieszać. Połówki jajek wypełnić farszem pieczarkowym i umieść na talerzu. Można udekorować jajka faszerowane odrobiną majonezu i siekanymi ziołami. Świetnie sprawdzi się koperek, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz