Szukaj na tym blogu

środa, 17 kwietnia 2019

Kurczak nadziewany farszem mięsnym


kurczak, drób, nadziewany, farsz mięsny, Wielkanoc

Przedstawiam przepis na kurczaka faszerowanego mięsem, który otrzymałam od mamy mojego męża. Jednak zgubiłam go gdzieś i postanowiłam odtworzyć to co zapamiętałam. Skorzystałam dodatkowo z filmiku na luzowanie kości od Pauliny, link w przepisie. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i skorzystacie z niego. Taki kurczak smakuje super na ciepło do obiadu jak i na zimno np. do chleba, polecam!

Składniki:

  • 1 duży kurczak - około 2 kg
  • przyprawa do kurczaka
  • majeranek
  • 20 dag mięsa wołowego
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 20 dag mięsa drobiowego
  • 20 dag słoniny
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 namoczona bułka

Wykonanie:
Wyfiletować kurczaka. Sposób na to znalazłam na stronie www.kotlet.tv, link do filmu tutaj. Zrobiłam zgodnie z instrukcją Pauliny.
 
Najpierw trzeba umyć kurczaka i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Odciąć skrzydełka w pierwszym stawie. Zrobić nacięcie skóry wokół szyi. Kurczak powinien leżeć na grzbiecie. Lekko podciągnąć skórę i zrobić nacięcie na kształt odwróconej litery V i ostrożnie wyciągnąć dwie małe kostki (są ostre!).

Ułożyć na piersi i z tyłu naciąć po całej długości. Nacisnąć lekko wokół skrzydełek i poruszyć skrzydełkiem by naciąć w miejscu stawu. W ten sposób oddzielić skrzydełka od reszty korpusu. Pociągnąć za boki i ściągnąć aż do wysokości udek a z przodu mostka. Przy mostku na przodzie ostrożnie oderwać skórę od kostki (dwoma palcami lub nożykiem).

Potem naciąć przy udkach, zrobić kółko przy kuperku i wyjąć cały korpus. Z korpusu odciąć filety.  Naciąć koliście wokół kostki udowej a potem nożem w dół odciąć mięso od kości, potem znowu naciąć i znowu w dół. Tępą stroną noża uderzyć w końcówkę nóżki by złamać kostkę i wyjąć ją z łatwością.
Podobnie zrobić ze skrzydełkami. Odcięte filety ułożyć w pustej przestrzeni i takiego kurczaka nadziać dowolnie. Potem wystarczy związać i upiec. 

Przygotować farsz: słoninę, czosnek, mięsa zmielić (także mięso które zostało wyfiletowane z kurczaka), przyprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajka i namoczoną, wyciśniętą bułkę, dokładnie wszystko połączyć.
Kurczaka w środku doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Nadziać farszem kurczaka, zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami (jeśli skóra jest rozerwana trzeba ją zszyć, także przy kuperku). 

Ułożyć kurczaka w brytfannie szyciem do dołu, wierzch kurczaka posypać majerankiem i przyprawą do kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec godzinę.

kurczak, drób, nadziewany, farsz mięsny, Wielkanoc
 
kurczak, drób, nadziewany, farsz mięsny, Wielkanoc

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz