niedziela, 15 stycznia 2023

KEKS (CAKE WITH DRIED FRUIT AND NUTS)

 

cwibak
keks

Przedstawiam zaległy przepis na świątecznego keksa czyli ciasto biszkoptowe z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. Keks jest smaczny, aromatyczny i długo zachowuje swoją świeżość. Przepis otrzymałam od mojej chrzestnej. Piecze go co roku na święta Bożego Narodzenia, polecam! 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
  • 300 g bakalii: skórka pomarańczowa, pokrojona suszona żurawina, suszona morela, suszona śliwka; rodzynki w całości; pokrojone na mniejsze kawałki, obrane migdały lub łuskane orzechy
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy lub papier do pieczenia
  • domowy lukier lub cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:

Szklanka = 250 ml
 
Przygotować mieszankę bakalii. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wsypać wszystkie bakalie i całość wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Do masy dodawać stopniowo żółtka i miksować. Do ubitego kremu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami. 
 
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 8 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki.


Keks włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, opcja góra - dół. Piec 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po około 10 minutach  otworzyć piec i wyjąć ciasto. Ciasto wyjąć z foremki  i przełożyć na kratkę do przestudzenia. Ostudzony keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować domowym lukrem. Dodatkowo można posypać ciasto skórką pomarańczową lub pokruszonymi orzechami.

cwibak
keks


 Smacznego!
 
 
 

ŚWIĄTECZNY KEKS (CAKE WITH DRIED FRUIT AND NUTS)

ŚWIĄTECZNY KEKS (CAKE WITH DRIED FRUIT AND NUTS)

 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz