czwartek, 22 grudnia 2022

MAKOWIEC Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI (POPPY SEED CAKE WITH CRANBERRIES AND NUTS)

 

makowiec z tortownicy
makowiec z żurawiną i orzechami

Dzisiaj prosty przepis na makowiec z żurawiną i orzechami z tortownicy. Robiłam go pierwszy raz, całej mojej rodzince smakuje. Bardzo prosty i smaczny, zachęcam do upieczenia :-)


Źródło: link

 

Składniki:

  • 250 g zmielonego maku
  • 500 ml gorącego mleka
  • 2 duże jabłka
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • garść suszonej żurawiny
  • garść posiekanych orzechów
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka pomarańczowa i płatki migdałowe do dekoracji


Wykonanie:

Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzem, odstawić do ostudzenia. Zimny mak odcedzić na sitku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka i miksować do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. 
 
Do masy dodawać mak i miksować. Dodać jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, suszoną żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać, dodać ubitą pianę, na koniec wszystkie składniki połączyć delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ciasto po upieczeniu ostudzić.

Śmietankę, czekoladę i cukier puder rozpuścić, tak aby powstała jednolita polewa. Polewę lekko ostudzić, wylać na wierzch ciasta, udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Makowiec najlepszy jest na drugi dzień, gotowe!

makwiec z tortownicy
makowiec z żurawiną i orzechami


Smacznego !
 
 

MAKOWIEC Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI (POPPY SEED CAKE WITH CRANBERRIES AND NUTS)

MAKOWIEC Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI (POPPY SEED CAKE WITH CRANBERRIES AND NUTS)



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz