wtorek, 13 grudnia 2022

BISZKOPT PIERNIKOWY Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ (GINGERBREAD SPONGE CAKE WITH CURRANT JELLY)

 

biszkopt piernikowy z galaretką
biszkopt piernikowy z galaretką porzeczkową

Kolejna propozycja świąteczna czyli biszkopt piernikowy z galaretką porzeczkową. Idealne połączenie biszkoptu piernikowego, galaretki porzeczkowej znajdującej się pomiędzy kremem budyniowym, a na wierzchu polewa czekoladowa. Pycha, polecam przepyszne ciasto na Boże Narodzenie :-)


Źródło: link

 

Biszkopt piernikowy:

  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 200 g masła lub margaryny


Galaretka:

  • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki lub owoców leśnych
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - 280 g


Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

 

Wykonanie:

Szklanka = 250 ml
 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier, miksować na dużych obrotach. Kontynuować miksowanie, dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Te składniki miksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 37 cm. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
 
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka wsypać budynie, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Budynie wlać na wrzące mleko. Chwilę gotować, aż zgęstnieje. Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny krem utrzeć z miękkim masłem lub margaryną na puszysty i jednolity krem. 
 
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku i odstawić do ostudzenia. Zimną galaretkę dokładnie wymieszać z dżemem. Odstawić do lekkiego stężenia. W garnku rozpuścić czekoladę z mlekiem.
 
Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt - polewa - dowolna posypka.

biszkopt piernikowy z galaretką
biszkopt piernikowy z galaretką porzeczkową


Smacznego!
 

Zapraszam również na: Piernik alpejski

 
 

BISZKOPT PIERNIKOWY Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ (GINGERBREAD SPONGE CAKE WITH CURRANT JELLY)

BISZKOPT PIERNIKOWY Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ (GINGERBREAD SPONGE CAKE WITH CURRANT JELLY)

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Jaki smakowity piernik. Idealny propozycja na święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz. Polecam bardzo dobry :-)

    OdpowiedzUsuń