czwartek, 29 grudnia 2022

KOREAŃSKIE BURGERY (KOREAN BURGERS)

 

bulgogi burger
koreańskie burgery

Bulgogi burgery to popularne koreańskie burgery, które są inspirowane bardzo popularnym koreańskim daniem czyli wołowiną w słodko - wytrawnym sosie. Naprawdę pychota! Fajny pomysł na Sylwestra, imprezę, domówkę, spotkania rodzinne. Zachęcam do przygotowania, nie będziecie żałować :-) 

 

Źródło: link

 

Kotlety (na 6 hamburgerów):

  • 350 g mięsa wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu
  • olej do smażenia


Sos:

  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 czubate łyżki cukru lub miodu
  • czubata łyżeczka prażonego sezamu
  • 4 łyżki białego słodkiego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta pieprzu
  • 100 ml wody


Dodatkowo:

  • 6 bułek do hamburgerów - link tutaj
  • sałatka lodowa
  • 1/2 cebuli
  • 6 łyżeczek majonezu

 

Wykonanie: 

Cebulę, którą będziemy wkładać do środka burgerów umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i wrzucić do zimnej wody. Odstawić na 45 minut. Dzięki temu straci swoją ostrość. Po tym czasie cebulę odsączyć. Sałatę lodową umyć i osuszyć.
 
Kotlety: paprykę i cebulę umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Mielone mięso wołowe przełożyć do większej miski, dodać pokrojoną paprykę i cebulę, cukier, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Doprawione mięso odstawić na 30 minut. Po tym czasie zwilżyć dłonie w wodzie i formować kotlety trochę większe niż wielkość bułki. Kotlety smażyć na głębokim oleju na małym ogniu (jest tam cukier) z obu stron na rumiany kolor. W trakcie smażenia kotlety dociskać łopatką. Kotlety ostudzić.

Sos: cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach (na takiej, na której ściera się czosnek), dać na patelnię. Wlać na patelnię olej sezamowy, sos sojowy i wino. Wsypać cukier i prażony sezam. Dodać stary czosnek i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki na patelni, dodać wodę. Sos gotować na małym ogniu (jest tam cukier) do momentu, aż sos zrobi się gęsty i wszystkie smaki się połączą. Sos odstawić do ostygnięcia.

Bułki przekroić na pół i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut (funkcja góra - dół). Bułki staną się rumiane i chrupiące. Bułki ostudzić. Złożyć burgera. Jedną połówkę bułki posmarować majonezem, dać na to kotleta, na górę położyć trochę sałaty lodowej. Na sałatę lodową położyć trochę cebuli. Drugą połówkę bułki posmarować łyżeczką sosu. Zamknąć burgera, można spiąć wykałaczką.

bulgogi burger
koreańskie burgery

Smacznego!
 
Zapraszam również na: Bataty w glazurze
 

KOREAŃSKIE BURGERY (KOREAN BURGERS)

KOREAŃSKIE BURGERY (KOREAN BURGERS)



 
 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz