poniedziałek, 21 listopada 2022

BUŁKI DO HAMBURGERÓW (HAMBURGER ROLLS)

 

bułki hamgurgerowe
bułki do hamburgerów

Najlepszy hamburger to taki zrobiony od początku do końca w domu. Dobrze doprawione mięso, ulubione dodatki i domowa bułka. Stąd moja dzisiejsza propozycja przepisu na bułki do hamburgerów. Polecam, bułki wyszły miękkie, puszyste i smaczne :-) U mnie bułki sprawdziły się w hamburgerach po koreańsku, przepis wkrótce na blogu!


Źródło: link

 

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej u mnie typ 550
  • 250 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
  • 20 g cukru
  • 30 ml dobrego oleju
  • 5 g soli


Dodatkowo:

  • żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania bułek

 

Wykonanie:

Przygotować rozczyn: letnie mleko wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Resztę mąki wsypać do miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Wyrobić ciasto, najlepiej robotem kuchennym, używając haka do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
 
W przypadku drożdży instant, nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wtedy trzeba wymieszać mąkę z drożdżami, solą, olejem, letnim mlekiem i cukrem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duże odstępy. Bułeczki spłaszczyć lekko ręką, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. 
 
Żółtka rozbełtać z mlekiem i posmarować bułeczki pędzelkiem. Posypać od razu sezamem. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C (góra - dół) przez około 15 minut. 

Smacznego!
 
Zapraszam również na: Bułki dyniowe
 

BUŁKI DO HAMBURGERÓW (HAMBURGER ROLLS)

BUŁKI DO HAMBURGERÓW (HAMBURGER ROLLS)

 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz