poniedziałek, 8 sierpnia 2022

PASTA Z BOBU (BROAD BEAN PASTE)

 

pasta z bobu
pasta z bobu

Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku. Tą miłością zaraził moją córkę i co roku musi znaleźć się na naszym stole. W tym roku postanowiłam dodatkowo przygotować pastę z bobu. Pasta jest bardzo prosta, zdrowa i szybka do przyrządzenia. Można smarować nią pieczywo, naleśniki, tortillę. Nam posmakowała, naprawdę pyszna!

 

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 2 ząbki czosnku do ugotowania bobu + 2 ząbki czosnku do pasty
  • 1 łyżka soli 
  • 1,5 litra wody
  • sok z cytryny - około 2 łyżek
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku


Wykonanie: 

Bób wypłukać pod bieżącą wodą i odcedzić. Zagotować 1,5 litra wody. Do wody dodać łyżkę soli, wymieszać.  Wrzucić bób do garnka, dodać dwa obrane, pokrojone w paski ząbki czosnku i gotować na średnim ogniu pod przykryciem tak około 30 minut. Po tym czasie bób powinien być miękki. Jeśli chcecie ugotować bób, tak do zjedzenia wystarczy gotować 15-20 minut. Bób odcedzić na sitku. 

Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie bób, czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, olej umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotowe :-)

 

Smacznego!


Zapraszam również na: Pastę z awokado i jajek

PASTA Z BOBU

PASTA Z BOBU

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz