czwartek, 16 grudnia 2021

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI - CHRISTMAS GINGERBREAD COOKIES

 

pierniczki
świąteczne pierniczki

Przestawiam sprawdzony przepis na świąteczne pierniki. Pierniki są pyszne o korzennym smaku. Z tej porcji wychodzi około 200 sztuk pierników. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Ja wkładam je do puszki i mogą tam bardzo długo leżeć, polecam!

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
  • 650 g drobnego cukru
  • 650 g miodu (około 2 szklanki miodu o pojemności 250 ml)
  • 8 jajek (3 całe + 5 żółtek)
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki dobrze zmielonej kawy
  • 350 g masła
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 300 g smalcu
  • 1/2 szklanki zimnego mleka (125 ml) + 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Lukier:

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny


Wykonanie:

Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większej misce) na 20 minut.  

Mąkę, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać zmieloną kawę, przyprawę do piernika i przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.

Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem na puszystą masę. Masło i smalec rozpuścić, wystudzić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do sypkich składników. Wymieszać rękami i połączyć, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na 1 dzień.

Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół 10-12 minut. Pierniki wystudzić. 

Lukier: cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Mieszać rózgą kuchenną, aż powstanie lukier lub miksować mikserem kuchennym 10 minut na niskich obrotach używając mieszadeł (nie ubijaków do piany). Lukier powinien być gładki i gęsty. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować w dowolny sposób.

Smacznego!

Zapraszam również na: Seromakowiec z masą jabłkową

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

 

 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz