niedziela, 6 czerwca 2021

SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI

 

sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
sernik na zimno z brzoskwiniami

Prosty sernik na zimno z brzoskwiniami na spodzie biszkoptowym to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Lekki, puszysty, rozpływający się w ustach, doskonały. Zachęcam do zrobienia :-).


Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy


Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml wrzątku

 

Poncz:

  • sok z 1/2 cytryny
  • pół szklanki ciepłej wody

 

Dodatkowo:

  • 1 litr kompotu z brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 350 ml wrzątku



Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml  
 
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Wyciąć koło z papieru do pieczenia i wyłożyć nim dno tortownicy. 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując dodawać po kolei po jednym żółtku. Przesiane razem mąki i proszek do pieczenia dodawać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.

Całość przelać do wyłożonej papierem  tortownicy. Biszkopt piec około 20 -25 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego patyczka (funkcja góra - dół). Biszkopt odkleić od papieru do pieczenia, wystudzić.

W międzyczasie rozpuścić dokładnie galaretki cytrynowe we wrzątku, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Wystudzony biszkopt dokładnie naponczować.
 
Ser zmiksować w misce, dodać przestudzone galaretki, dokładnie wymieszać. Galaretka nie powinna być gorąca, ale nie powinna tężeć.
 
Dno oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować spód i boki masłem. Wówczas bez problemu będzie można przykleić do nich pasek papieru. Lekko tężejącą się masę serową wylać na biszkopt. Tortownicę ostrożnie umieścić w lodówce.  
 
W międzyczasie rozpuścić galaretkę brzoskwiniową we wrzątku, wystudzić, wstawić do lodówki (musi się lekko stężeć). Po około 20 minutach chłodzenia masy serowej, ułożyć odsączone brzoskwinie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na owoce. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed zdjęciem boków formy trzeba pamiętać, by obkroić nożem sernik przy samych rantach.


sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
sernik na zimno z brzoskwiniami

sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
sernik na zimno z brzoskwiniami

Smacznego!

sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
sernik na zimno z brzoskwiniami

sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
sernik na zimno z brzoskwiniami


Print Friendly and PDF

2 komentarze: