poniedziałek, 7 czerwca 2021

BUŁECZKI Z NADZIENIEM CZOSNKOWYM

 

bułeczki czosnkowe
bułeczki z nadzieniem czosnkowym

Pyszne bułeczki z nadzieniem czosnkowym są rewelacyjne! Bardzo miękkie, chrupiące z czosnkowym wnętrzem. Przepis znalazłam na blogu Doroty - link. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi 24 bułeczki, gorąco polecam!


Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 260 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła

 

Nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki


Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
 
Wykonanie:
 
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem. Podgrzać mleko, ma być ciepłe, ale nie gorące. Wlać trochę mleka do dołka, pomieszać z mąką i drożdżami, tak aby powstał zaczyn. Poczekać, aż drożdże podwoją objętość. 

Gdy zaczyn wyrośnie, wlać pozostałe mleko, wyrobić ciasto. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć  ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotować nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć blenderem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie.
 
Bułeczki piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20 minut. Podawać najlepiej ciepłe (choć na zimno są też pyszne).
 
Smacznego!
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz