wtorek, 8 czerwca 2021

CIASTO KOKOSOWE FIT BEZ PIECZENIA

 

ciasto kokosowe
fit ciasto kokosowe bez pieczenia

Ciasto kokosowe fit bez pieczenia to deser dla miłośników kokosa. Połączenie wiórków kokosowych i gorzkiej czekolady jest idealne. Ciasto jest cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu lekko słodkie. Polecam, szczególnie dla osób, które są na diecie.


Spód:
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka namoczonych daktyli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)


Nadzienie:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
  • 2 - 3 łyżki miodu

 

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
 
Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml  
 
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na około 15 minut i dokładnie osuszyć. W blenderze umieścić migdały i orzechy, które należy dokładnie zmielić. Następnie dodać daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszać do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm, dokładnie przyklepać, wyrównać powierzchnię i umieścić w zamrażarce na kilkanaście minut, tak by całość stwardniała. 
 
Umieścić mleko kokosowe w garnuszku i delikatnie podgrzać - dodać pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe, olej i miód i całość dalej ogrzewać - nie doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystko się ładnie połączy, nadzienie kokosowe umieścić na przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym ciastem na kilka godzin do zamrażarki.
 
Na samym końcu polać ciasto przygotowaną polową czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z olejem kokosowym. Ciasto umieść w lodówce na kilkanaście minut. Ciasto przechowywać w zamrażarce. 


ciasto kokosowe
fit ciasto kokosowe bez pieczenia

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz