piątek, 14 maja 2021

CIASTECZKA RYŻOWO - KOKOSOWE

ciasteczka ryżowo-kokosowe

                  

Miałam zapas kleiku ryżowego, to wykorzystałam je do ciasteczek kokosowo - ryżowych. Ciasteczka szybkie do wykonania i smaczne, bardzo długo zachowują świeżość, polecam!

Składniki:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • marmolada lub konfitura

Wykonanie: 
 
Szklanka - 250 ml
 
Kleik wsypać do miski razem z cukrami, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, wymieszać, na koniec wlać roztopione masło lub margarynę, wszystko dokładnie wymieszać.

Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę.  Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni C na złocisty kolor. Po ostudzeniu w dziurki nałożyć marmoladę lub dżem.
 
ciasteczka ryżowo - kokosowe

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz