czwartek, 13 maja 2021

CALZONE Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

 

calzone z pieczarkami i kiełbasą

Calzone z pieczarkami i kiełbasą czyli pizza w kształcie pieroga. Ciasto nietrudne do zrobienia, można dawać różne nadzienia, źródło tutaj. Fajna propozycja na każdą porę roku, polecam!
 
Ciasto (8 dużych porcji):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Nadzienie:
  • około 1 kg pieczarek
  • 5 dużych cebul
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Sos pomidorowy (smaruję nim ciasto przed nałożeniem farszu):
  • 5 ząbków czosnku
  • keczup łagodny
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 1 jajko

Wykonanie:
 
Mąkę przesiać, dodać sól dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem, drożdże rozetrzeć łyżką z odrobiną mąki. Podgrzać lekko mleko i wlać do mąki, dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto dokładnie rękoma. Dodać oliwę z oliwek, jeszcze raz wyrobić.  Ciasto przykryć czystą ściereczką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Kukurydzę odsączyć. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Pieczarki pokroić również w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną wody, smażyć do momentu, aż woda się wygotuje, na koniec doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos pomidorowy: keczup połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 25 cm. Każdy kawałek ciasta posmarować sosem pomidorowym a na połowę każdego koła nałożyć nadzienie: kiełbasę, cebulę, kukurydzę i pieczarki (dokładnie tak jak się to robi z pierogami). Trzeba pamiętać, żeby zostawić około 1 cm odstępu od brzegu ciasta.

Górę nadzienia posypać startym serem. Brzegi zgiąć w połowie, uformować pieroga, można pomóc sobie widelcem i przy jego pomocy połączyć brzegi ciasta. 

Pizzę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
 
calzone z pieczarkami i kiełbasą
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz