Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 kwietnia 2019

Mielonka zapiekana w rynienkach


wędliny, Wielkanoc

Polecam mielonkę swojskiej roboty według przepisu mojej teściowej :-) , zachęcam do wypróbowania.

Składniki na marynatę:

  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól  peklowa (proporcja 3 dag soli na 1 litr wody)


Dodatkowo:

  • szynka, mięso wieprzowe, boczek - (ilość według uznania, ja daję w sumie 2,5 kg mięsa)
  • 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Zagotować wodę razem z zielem angielskim, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, kolendrą, marynatę ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól peklową, dokładnie wymieszać, włożyć mięsa do marynaty, trzymać 2-3 dni. W ciągu tych dni szynkę należy obracać i nakłuwać widelcem.


Po tym czasie mięso wyłożyć z marynaty i zmielić razem z czosnkiem. Mięso włożyć do rynienek i ułożyć na blasze w piekarniku. Zapiekać w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 140 stopni C.

Wielkanoc, wędliny

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz