sobota, 1 kwietnia 2023

ŚLĄSKIE MAKRONY ODPUSTOWE (SILESIAN COOKIES)

 

śląskie ciasteczka
śląskie makarony

Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą :-) Przepis znalazłam na kanale gotuj skutecznie tv. Mają ciekawy smak, są słodkie i idealnie smakują do czarnej kawy bez żadnych dodatków. Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Zachęcam do wypróbowania!
 
Źródło: link
 

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 240 g cukru pudru
  • 240 g bułki tartej
  • kilka kropel olejku migdałowego do smaku


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodać do piany przesiany cukier puder. Dokładnie zmiksować tak, żeby piana była sztywna i porządnie ubita. 

Następnie do piany wsypać całą bułkę tartą i zawartość miski wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego, ponownie delikatnie wymieszać  i ciasto jest gotowe.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać łyżką porcje ciasta formując grubsze placuszki. Ciasteczka podczas pieczenia wygładzą się. Z tej porcji wychodzi około 26 ciasteczek. Makrony wstawić do nagrzanego piekarnika w funkcji góra - dół i piec 15 - 20 minut, aż delikatnie zaczną się złocić. Pod koniec można włączyć funkcję termoobieg, żeby się ładniej zrumieniły. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego!

Zapraszam również na: Rogaliki drożdżowe z dżemem

 

ŚLĄSKIE MAKARONY (SILESIAN COOKIES)

ŚLĄSKIE MAKARONY (SILESIAN COOKIES) 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz