poniedziałek, 3 kwietnia 2023

CHLEB BEZ WYRABIANIA Z ZIARNAMI (BREAD WITH GRAINS)

 

chleb bez wyrabiania
chleb bez wyrabiania z ziarnami

Na instagramie na profilu: tysiagotuje.pl znalazłam przepis na szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej porcji i wyszły mi dwa chlebki. Polecam, chleb jest chrupiący i pełen ziaren. W tym roku zagości w moim koszyku wielkanocnym :-)
 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g lub 25 g drożdży świeżych + łyżka cukru
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3/4 łyżki soli
  • 500 ml letniej wody
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • masło lub margaryna do natłuszczenia formy
  • mąka lub bułka tarta do wysypania formy
  • ziarna do posypania chleba


Wykonanie:

Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1/2 szklanki letniej wody, 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wraz z solą przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wszystkie ziarna. Wlać resztę wody i olej. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 

Jeśli używamy suchych drożdży będzie szybciej. Suche składniki trzeba przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą. Dodać ziarna, olej i wodę. Całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm natłuścić masłem lub margaryną. Wysypać dokładnie mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać wierzch ziarnami. Chleb piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w funkcji góra - dół, do tzw. suchego patyczka.

 

chleb bez wyrabiania
chleb bez wyrabiania z ziarnami

Smacznego!

 

chleb bez wyrabiania
chleb bez wyrabiania z ziarnami

Zapraszam również na: Chleb na maślance

CHLEB BEZ WYRABIANIA Z ZIARNAMI (BREAD WITH GRAINS)

CHLEB BEZ WYRABIANIA Z ZIARNAMI (BREAD WITH GRAINS)


 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz