niedziela, 14 sierpnia 2022

ZASMAŻANA MŁODA KAPUSTA BEZ ŚMIETANY (STEWED YOUNG CABBAGE WITHOUT CREAM)

 

zasmażana młoda kapusta
zasmażana młoda kapusta  bez śmietany

Dzisiaj przedstawiam propozycję przystawki obiadowej. Jest to zasmażana młoda kapusta bez śmietany. To propozycja dla każdego kto lubi młodą kapustę, ale także dla osób uczulonych na krowie mleko. Zdrowo, szybko i smacznie!


Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pół kostki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cukru


Wykonanie: 

Kapustę umyć, przekroić na mniejsze kawałki, wyciąć twarde części i pokroić na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę, wsypać przyprawy i wszystko wymieszać. Kapustę gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut lub do momentu, aż będzie prawie miękka.

Koperek umyć i drobno posiekać. Do kapusty wcisnąć sok z cytryny, dodać koperek i wymieszać. Gotować bez przykrywki jeszcze chwilę na małej mocy palnika.

W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dobrze wymieszać z masłem, aby nie było grudek. Mieszać tak długo, aż zasmażka się spieni. Zasmażkę dodać do kapusty, wszystko dobrze wymieszać, gotować jeszcze około 2 minut i gotowe!


Smacznego!

 

Zapraszam również na: Ogórki małosolne według przepisu mojej mamy

ZASMAŻANA MŁODA KAPUSTA BEZ ŚMIETANY

ZASMAŻANA MŁODA KAPUSTA BEZ ŚMIETANY

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz