niedziela, 24 lipca 2022

ZUPA Z BOTWINKI (BEETROOT LEAF SOUP)

 

zupa z botwinki

Dzisiaj prosta i szybka domowa zupa z botwinki. Warto po nią sięgać bo jest bardzo zdrowa, lekka, pożywana, ma delikatny smak i nie jest trudna w przygotowaniu. Przygotowanie jej zajmuje około 30 minut, gorąco polecam!

Źródło: link


Składniki:

  • 1-2 pęczki botwinki z buraczkami u mnie 2 pęczki + 1 bulwa buraka (można dodać 4 młode buraczki z liśćmi botwiny)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 litry bulionu/wywaru (u mnie ugotowany na porcji rosołowej)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Wykonanie: .

Ugotować bulion/wywar. Marchew, pietruszkę i bulwę buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinę starannie umyć, aby pozbyć się piasku. Starte warzywa dodać do gotującego się wywaru, wymieszać, doprawić solą i gotować 10 minut pod przykryciem. W  międzyczasie pokroić oddzielnie łodygi oraz liście na dość drobne kawałki. Po upływie 10 minut wrzucić łodygi do garnka, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. 

Następnie rozpuścić masło klarowane na patelni, wrzucić na nią liście botwiny i smażyć na średnim ogniu, do momentu aż liście lekko zwiotczeją. Liście przyprawić do smaku solą oraz dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszać i smażyć krótko, aż czosnek zacznie ładnie pachnieć (około minuty). Zawartość patelni dodać do zupy, wymieszać i gotować na średnim ogniu kolejne 5 minut. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą oraz czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.

Na koniec całość zaciągnąć śmietaną. Aby śmietana w zupie się nie zważyła, najpierw trzeba zahartować śmietanę. Śmietanę przelać do miski, dodać 2 chochle zupy (sam płyn), dokładnie wymieszać i zawartość miski wlać do garnka. Wymieszać, dodać jeszcze dwa ząbki czosnku i sprawdzić smak. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę solą i pieprzem. Koperek umyć, posiekać i dodać do zupy. Zupę z botwinki można podawać z dodatkami, u mnie jajko ugotowane na twardo (dwie połówki na talerz). Można zupę posypać koperkiem oraz serwować także z ziemniakami.

Smacznego!


Zapraszam również na: Zupę szczawiową z jajkiem


ZUPA Z BOTWINKI

ZUPA Z BOTWINKI

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz