czwartek, 2 września 2021

KWIATY DYNI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

 

kwiaty dyni w cieście naleśnikowym
kwiaty dyni w cieście naleśnikowym

Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym to przysmak dawnych lat. Na taki przysmak mogą sobie pozwolić dzisiaj właściciele ogrodów i działek, którzy hodują dynię. Smażone kwiaty dyni smakują przyjemnie i słodkawo. Smak nadaje im ciasto naleśnikowe. Można je doprawić w dowolny sposób, tak jak lubimy, polecam!


Składniki:
  • 300 g kwiatów dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Szklanka - 250 ml 

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Zmiksować dokładnie mleko z mąką, olejem, jajkiem i szczyptą cukru. Powinno wyjść nie za gęste i nie za wodniste. Do ciasta naleśnikowego dodać ser żółty starty na małych oczkach, wymieszać. 

Umyte kwiaty zanurzać w cieście trzymając je nad pojemnikiem z ciastem aby nadmiar ciasta spłynął. Tak przygotowane kwiaty kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu układać kwiaty na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ponieważ takie smakują o wiele lepiej niż na zimno.

 

kwiaty dyni w cieście naleśnikowym
kwiaty dyni w cieście naleśnikowym
 

Smacznego!

KWIATY DYNI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

 

KWIATY DYNI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz