środa, 8 września 2021

DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW

 

dżem z zielonych pomidorów
dżem z zielonych pomidorów
 
Dżem z zielonych pomidorów jest świetny do deserów, naleśników i przekładania tortów. Zapomniany przepis naszych babć. Doskonały pomysł na przerobienie pomidorów, które spadły niedojrzałe na ziemię. Dżem jest pyszny  i dość słodki, polecam!
 
Źródło: kwestia smaku
 
Składniki:
  • 1 kg zielonych niedojrzałych twardych pomidorów
  • drobny cukier
  • 2 cytryny (sok i starta skórka)

Wykonanie:

Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do większego garnka. Cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą część) i wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryn dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje.
 
Pomidory przetrzeć przez sitko. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć około godziny. Po tym czasie powstaje słodki dżem. 
 
Słoiczki i weka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem i zamknąć. Pasteryzować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe!
 
Smacznego! 
 
Zapraszam również na: Ogórki w zalewie curry
 

DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW

DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz