poniedziałek, 14 czerwca 2021

ZRAZY DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

 

zrazy drobiowe
zrazy drobiowe w sosie koperkowym

Proste i szybkie w wykonaniu zrazy drobiowe w sosie koperkowym. Przygotowuję je zawsze, gdy zostaje mi mięso z rosołu. Polecam, naprawdę smaczne :-).

Zrazy:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 bułka
  • 7 - 8 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia zrazów
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

 

Sos koperkowy:

  • pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w wodzie. Ugotowane mięso z kurczaka (np. z rosołu), cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce. Do masy dodać posiekany koperek, starty czosnek, przyprawy, żółtko, jajko, bułkę tartą, i wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej bułki tartej. Formować zrazy, obtaczać je w bułce  tartej i smażyć na głębokim oleju.
 
Koperek drobno posiekać. Do patelni, na której smażyły się zrazy, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, wymieszać i zagotować. W szklance wymieszać śmietanę, mleko i mąkę. Dokładnie rozetrzeć, żeby ne było grudek (najlepiej przepuścić zawartość szklanki przez sitko). Zmniejszyć ogień, wlać zawartość szklanki. Mieszać do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodać koperek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i gotowe. Zrazy drobiowe podawać polane sosem koperkowym.
 
zrazy drobiowe
zrazy drobiowe w sosie koperkowym

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz