wtorek, 18 maja 2021

PÓŁKRUCHY PLACEK Z RABARBAREM

 

półkruchy placek z rabarbarem

Nigdy nie mogę oprzeć się rabarbarowi i co roku na moim stole pojawiają się wypieki z rabarbarem. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na półkruchy placek z rabarbarem. Przepis na ciasto półkruche zaczerpnięty jest z bloga AniaGotuje, link, mus to mój pomysł. Placek jest pyszny o kwaskowym akcencie, doskonały deser, polecam!

Ciasto półkruche:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • 3/4 kostki masła lub margaryny - 150 g
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szklanka cukru - około 220 g
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bułka tarta do posypania ciasta

  

Mus rabarbarowy:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru lub 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:
 
Rabarbar umyć, drobno posiekać, rozgotować z wodą, na koniec dodać cukier (z musu musi odparować woda), wystudzić.
 
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mąki. Rozetrzeć z mąką, aż powstanie lepki piasek. Masło może być wyjęte prosto z lodówki. 

Do osobnej miski wsypać szklankę cukru drobnego oraz cukier wanilinowy. Wbić dwa duże lub trzy małe jajka. Całość miksować na wysokich obrotach przez kilka minut. Jajka z cukrem powinny się zmienić w jasny puch. Masę jajeczną przelać do miski z mąką i masłem. Dodać też śmietanę. Całość zamieszać najpierw szpatułką, a potem wyrobić  rękami. Uformować z ciasta kulę  i podzielić na pół.

Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Dobra będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłożyć papier do pieczenia. Boki formy również wyłożyć paskami pergaminu. Wcześniej wysmarować ranty odrobiną masła lub margaryny, by papier do pieczenia trzymał się zewnętrznych brzegów formy.  

Połowę ciasta rozwałkować. Wyłożyć ciastem całe dno formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć mus rabarbarowy, przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut (opcja góra - dół), aż do zrumienienia. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach otworzyć drzwi do połowy, a po chwili wyjąć ciasto z pieca. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz