niedziela, 10 marca 2019

ZUPA BAGIENNA NIGELLI LAWSON Z GRZANKAMI Z CHLEBA TOSTOWEGO (NIGELLA LAWSON SWAMP SOUP WITH TOAST BREAD CRUSHES)


zupa z groszku
zupa bagienna według Nigelli Lawson

zupa bagienna Nigelli Lawson z grzankami z chleba tostowego
 
Witam na moim blogu:-). Wiosenną, zieloną zupę bagienną z groszku Nigelli Lawson robi się błyskawicznie. Krem jest sycący i pyszny, najlepszy na domowym bulionie. Przygotowałam ją z grzankami czosnkowymi z chleba tostowego - idealne połączenie, polecam!

  Zupa:
  • opakowanie mrożonego groszku - 500 g
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebulka dymka
  • 1 litr bulionu najlepiej domowego
 
 Grzanki czosnkowe:
  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
 
Wykonanie:
 
Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.

Grzanki czosnkowe: do miękkiego masła dodać starty czosnek i sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Masłem czosnkowym smarować kromki chleba z obu stron. Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Można chleb pokroić w mniejsze kostki.

zupa bagienna według Nigelli Lawson
Smacznego!
 

ZUPA BAGIENNA NIGELLI LAWSON Z GRZANKAMI Z CHLEBA TOSTOWEGO

ZUPA BAGIENNA NIGELLI LAWSON Z GRZANKAMI Z CHLEBA TOSTOWEGO

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz