Szukaj na tym blogu

niedziela, 10 marca 2019

ZUPA BAGIENNA NIGELLI LAWSON Z GRZANKAMI Z CHLEBA TOSTOWEGO



Wiosenną, zieloną zupę bagienną z groszku Nigelli Lawson robi się błyskawicznie. Krem jest sycący i pyszny, najlepszy na domowym bulionie. Przygotowałam ją z grzankami czosnkowymi z chleba tostowego - idealne połączenie, polecam!

Składniki na zupę:
  •  opakowanie mrożonego groszku - 500 g
  •  1 kulka mozzarelli
  •  1 cebulka dymka
  •  1 litr bulionu najlepiej domowego

Grzanki czosnkowe:
  •  6 kromek pieczywa tostowego
  •  3 łyżki masła
  •  4 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Wykonanie:
Zupa: w bulionie ugotować groszek wraz z dymką. Jak tylko wywar zacznie się gotować, wyciągnąć dymkę i wrzucić mozzarellę, którą wcześniej rozdrobnić na mniejsze cząstki. Groszek z mozzarellą zmiksować na gładki krem.

Grzanki czosnkowe: do miękkiego masła dodać starty czosnek i sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Masłem czosnkowym smarować kromki chleba z obu stron. Zrumienić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Można chleb pokroić w mniejsze kostki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz