niedziela, 11 września 2022

BISZKOPT Z MĄKI KOKOSOWEJ Z KREMEM KOKOSOWO-BUDYNIOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI (SPONGE WITH COCONUT FLOUR WITH COCONUT CREAM AND BLUEBERRY)

 

biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym
biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym z borówkami amerykańskimi

Dzisiaj fit ciasto czyli biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym i borówkami amerykańskimi. To propozycja dla osób będących na diecie. Ciasto jest lekko słodkie i bez wyrzutów można zajadać je do kawki, zachęcam do zrobienia :-)


Źródło: biszkopt

Źródło: krem

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 40 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem kokosowo - budyniowy:

  • 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego
  • 1 budyń śmietankowy u mnie na 1/2 litra mleka (można użyć na 3/4 litra mleka)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 20 g żelatyny
  • sok z połowy cytryny

 

Dodatkowo:

  • 2 galaretki o dowolnym smaku, w wersji fit bez cukru
  • 200 g borówek amerykańskich

 

Wykonanie:

Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ksylitol, ciągle ubijając. Dodać żółtka i wymieszać łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać ponownie delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy  24 cm. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
 
Krem: mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki mleka. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie budyń. Budyń przykryć folią spożywczą, wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Z puszki wyjąć jedynie stałą część mleka kokosowego (po odpowiednim schłodzeniu będzie bardzo twarda). Mleko kokosowe ubić na gładką i puszystą masę przy pomocy miksera. Dodawać partiami zimny budyń, ciągle miksując, aby masa była bez grudek. Krem można usztywnić żelatyną. W takim przypadku, żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na 10 minut, żeby napęczniała. Następnie należy żelatynę lekko podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (nie można zagotować żelatyny!). Podgrzaną żelatynę dodać do kremu i dokładnie wymieszać.

Borówki amerykańskie umyć i odcedzić na sitku. Galaretki zalać wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić w lodówce. Biszkopt podzielić na 2 części. Układać blaty w tortownicy. Każdy blat biszkoptu nasączyć ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Blaty przełożyć kremem i połowę borówek. Wierzch i boki posmarować również kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe borówki i zalać tężejącą się galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  
 
biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym
biszkopt z mąki kokosowej z kremem kokosowo-budyniowym z borówkami amerykańskimi

Smacznego!
 

BISZKOPT Z MĄKI KOKOSOWEJ Z KREMEM KOKOSOWO-BUDYNIOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 

BISZKOPT Z MĄKI KOKOSOWEJ Z KREMEM KOKOSOWO-BUDYNIOWYM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz