sobota, 20 sierpnia 2022

SAŁATKA RYŻOWA (RICE SALAD)

 

sprawdzona sałatka ryżowa
sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. Dzisiaj uwielbia ją mój mąż i moja córka. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Prosta, szybka i smaczna :-)
 

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
  • ogórki kiszone - 5 szt
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki soli
  • 5 jajek lub biała część pora
  • 2 papryki świeże (może być także papryka marynowana ze słoika)
  • 6 łyżek keczupu
  • 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć. Paprykę i jajka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pół łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby zmiękła. Koperek umyć i drobno posiekać.

Układać warstwowo sałatkę: ogórki kiszone, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, cebula, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, jajka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki keczupu, papryka, woreczek ryżu, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, posiekany koperek. 

Sałatkę wstawić do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na całą noc, gotowe!


sprawdzona sałatka ryżowa
sałatka ryżowa
 

Smacznego!

 

Zapraszam również na: Sałatkę z makaronem ryżowym 

SAŁATKA RYŻOWA

SAŁATKA RYŻOWA



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz